< Terug naar overzicht

Thuiswerken ook voor kmo’s oplossing voor fileleed

Ondernemersorganisatie Unizo steunt thuiswerk, maar voegt daar meteen aan toe dat thuiswerken niet altijd en overal een optie is voor kmo’s. Voor de ondernemersorganisatie kan thuiswerk als het een duurzaam evenwicht bewerkstelligt en wanneer beide partijen er wel bij varen.

Naar aanleiding van de werken aan het viaduct van Vilvoorde, moedigt Unizo opnieuw ondernemers aan om de mogelijkheden van thuiswerk te onderzoeken. De ondernemersorganisatie biedt ondernemers daartoe 10 te overwegen aandachtspunten.

Het stelt ook een conditio sine qua non: thuis werken moet een win-winsituatie creëren voor de werknemer én voor de werkgever. Volgens de ondernemersorganisatie kan thuiswerk wel degelijk bijdragen tot een vermindering van het fileleed, mits het doordacht is geïntegreerd in de bedrijfs- en personeelscultuur.

Thuiswerk is resultaatsgebonden: niet de aanwezigheid op het werk telt, wel het uiteindelijke resultaat. “Als de betrokken werknemer van thuis uit hetzelfde resultaat boekt, files vermijdt en tegelijk werk en gezin beter kan combineren, is het voor iedereen een win-winsituatie”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Unizo wijst er wel op dat elke werkgever de touwtjes zelf in handen moet houden. Tele- en thuiswerk blijven een mogelijkheid, geen verworven recht. Thuiswerk vereist bovendien een grote maturiteit van de werknemer en is op lange termijn niet houdbaar.

Bij de tien te overwegen aandachtspunten staat “Don't pay for presence; pay for performance” met stip op één. Niet hoe lang en waar de medewerker actief is, maar het resultaat van zijn prestaties telt.

Ondernemers moeten zich ook afvragen of de werkplek wel de beste plaats is voor sommige zaken. Voor afstandscommunicatie zijn allerhande middelen beschikbaar. Een duidelijke analyse van de mobiliteitsproblematiek van het personeel kan uitwijzen dat telewerk de situatie kan verbeteren, voor werknemer en werkgever.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen