< Terug naar overzicht

Tewerkstellingsgroei in kmo’s nu al hoger dan vorig jaar

De drie voorbije kwartalen steeg de tewerkstelling in de kmo’s behoorlijk. Met 2,7% ligt de tewerkstellingsaangroei in kmo’s nu al een vol procent hoger dan in 2006. Toen werd over het hele jaar een toename van 1,7% gemeten.

De kmo-jobindex van SD Workx volgt de structurele tewerkstelling (tijdelijke tewerkstelling wordt dus niet meegeteld) op in kmo’s. De consultant constateert dat tussen juli en september 2007 de structurele tewerkstelling in kmo’s (bedrijven met minder dan 100 werknemers) met 0,8% steeg.

De positieve tendens van de vorige kwartalen (0,9% voor het eerste en 1% voor het tweede kwartaal) zet zich dus onverminderd door. Met een stijging in de drie voorbije kwartalen van 2,7% ligt de tewerkstellingsaangroei een vol procent hoger dan in 2006. Vorig jaar werd over het hele jaar een toename van 1,7% gemeten.

Ook in het derde kwartaal zijn regionale verschillen vast te stellen. Tegenover het vorige kwartaal steeg de tewerkstellingsaangroei in Vlaanderen (van +0,7% naar +1%), maar daalde in Brussel (van +0,9% naar + 0,6%) en Wallonië (van +1,7% naar +0,2%).

Ook binnen de Vlaamse provincies zien we duidelijke verschillen: de tewerkstellingsaangroei is het grootst in de provincie Limburg (1,4%), waar de stijging voornamelijk te danken is aan de kmo’s met minder dan 20 werknemers. Op de tweede plaats staat de provincie Antwerpen met +1,3%. Dan volgt Vlaams-Brabant (+1,2%). Oost- en West-Vlaanderen scoorden in tegenstelling tot het vorige kwartaal het minst goed, maar groeien nog steeds. Er werd een stijging gemeten van respectievelijk 0,7 en 0,5%.

In het derde kwartaal van 2007 werd de sterkste tewerkstellingsgroei gemeten bij kmo’s met 50 tot 99 werknemers (+1,1%). Rekening houdend met de negatieve evolutie van het vorige kwartaal (-0,3%), is er zelfs sprake van een toename met 1,4%. De kleinste kmo’s (minder dan 20 werknemers) doen het dit kwartaal minder goed, maar zorgen nog altijd voor een aangroei van 0,8%.

Opvallend is wel dat de kleinste kmo’s de voorbije vier kwartalen de meeste tewerkstelling hebben gecreëerd. Sinds oktober 2006 nam de tewerkstelling er toe met 3,1%. Bij de kmo’s met 20-49 werknemers was dat in totaal 2,3%. Bij de grote kmo’s (50-99 werknemers) 1,8%.

De kmo-jobindex van SD Worx staat na het derde kwartaal van 2007 op 105,8. Dit betekent dat in kmo’s de tewerkstelling sinds januari 2005 (referentiepunt) gestegen is met 5,8 VTE’s (voltijds equivalenten) per honderd tewerkgestelde VTE’s.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen