< Terug naar overzicht

Tewerkstellingsgroei binnen kmo’s houdt aan

De structurele tewerkstelling in kmo’s steeg het voorbije kwartaal met één procent. Dit is de hoogste stijging sinds het eerste kwartaal van 2005.

HR-dienstverlener SD Worx geeft regelmatig een overzicht van de evolutie in de structurele tewerkstelling in kmo’s. Structurele tewerkstelling houdt geen rekening met tijdelijke tewerkstelling, zoals uitzendarbeid en jobstudenten. Om de tewerkstelling in de kmo’s (bedrijven met minder dan 100 werknemers) op te volgen, ontwikkelde de dienstverlener een kmo-jobindex. Deze index geeft het aantal meer tewerkgestelde VTE’s (voltijds equivalenten) weer ten opzichte van het referentiepunt januari 2005.

De index staat het tweede kwartaal van 2007 op 105.1. Dit betekent dat in kmo’s de tewerkstelling sinds januari 2005 gestegen is met 5.1 VTE per honderd tewerkgestelde VTE. De structurele tewerkstelling bij kmo’s steeg met 1% in het tweede kwartaal van 2007. Er werd dus een netto aangroei van 1% VTE gerealiseerd binnen de in België gevestigde kmo’s. Dit is de hoogste stijging sinds het eerste kwartaal 2005. Vooral in april was er een sterke stijging van 0,6%. Het positieve resultaat in het tweede kwartaal van 2007 ligt in dezelfde lijn als deze van het eerste kwartaal van 2007, toen er een stijging was van 0,9%. De tewerkstellingsgroei in kmo’s houdt dus aan.

Opvallend is dat de Waalse kmo’s het best presteren. De structurele tewerkstelling volgens gewest voor het tweede kwartaal van 2007 wijst op een zeer sterke aangroei in het Waalse Gewest (+1,7%), terwijl deze stijging in Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest veel lager ligt (respectievelijk +0,7% en +0,9%).

Binnen de Vlaamse provincies zijn duidelijke verschillen vast te stellen: de tewerkstellingsaangroei is het grootst in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Deze provincies kenden een aangroei van 1%. Op een gedeelde tweede plaats staan Antwerpen en Vlaams-Brabant met +0,6%. Limburg sluit de rangen met een structurele tewerkstellingsgroei van 0,3%. In het eerste kwartaal 2007 was Limburg nog de sterkste stijger met een structureel groeipercentage van 1,7%. De slechtere prestatie in Limburg dit kwartaal is te wijten aan een drastische daling in de tewerkstelling in de Limburgse kmo’s met 50 tot 100 werknemers. Maar kijkend naar de algemene jaarevolutie, behoort Limburg nog altijd bij de sterkste stijgers.

Vooral de kleinste kmo’s creëren tewerkstelling. De kleinste kmo’s doen het heel wat beter dan de kmo’ s van meer dan 20 werknemers: de structurele stijging was er 1%.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen