< Terug naar overzicht

Tewerkstellingscel Ford Genk werkt behoorlijk

De tewerkstellingscel van Ascento kan voor de ontslagen werknemers van Ford Genk goede cijfers voorleggen. Drie op vier ontslagen werknemers (74%) die zich eind 2003 bij de cel aanmeldden, zijn opnieuw aan de slag. Helaas moet nu wel 81% vrede nemen met een lager loon.

Na de herstructurering bij Ford Genk kozen 1501 van de 3141 werknemers (48%) ervoor via de tewerkstellingscel een nieuwe baan te zoeken. Dat is voor 1113 van hen gelukt (74%). Nog eens 102 personen (7%) kozen voor een gunstige pensioenregeling of volgen een langdurige opleiding. Ascento, dat ook de herstructureringen van Sabena en Renault Vilvoorde begeleidde, spreekt van een succes, temeer omdat de provincie Limburg een moeilijke regio is om werk te vinden.

Van de ex-personeelsleden die opnieuw aan de slag zijn, heeft bijna de helft een contract van onbepaalde duur (45%). Nog eens 19% heeft een contract van bepaalde duur en 27% heeft een interimcontract voor langere duur. Een minderheid van 4% ging als zelfstandige werken. De gewezen Ford-medewerkers zijn binnen een brede waaier van sectoren actief. De meeste (32%) bleven in de metaalsector, 12% vond een job in de bouw, 9% in de transportsector, 7% in de distributie, 7% bij de overheid en 5% in de voedingsector. Sommigen veranderden volledig van richting en stapten in de social profit (3%) of vonden hun gading in de horeca (2%). De KMO’s hebben de meeste werknemers overgenomen: 56% werkt nu in een bedrijf met maximaal 100 werknemers, 16% in een onderneming met 100 tot 250 personeelsleden en 28% vond een baan in een bedrijf met meer dan 250 werknemers.

Opmerkelijk is dat niet meer dan één op drie ex-werknemers (32%) voor een ploegensysteem koos, terwijl de meeste bij Ford Genk wel in zo’n systeem werkten. Misschien verklaart dit ten dele waarom het gemiddelde loon ook daalde. Liefst 81% verdient minder dan voorheen, 14% heeft een vergelijkbaar inkomen als bij Ford en een gelukkige 5% ging er financieel op vooruit.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen