< Terug naar overzicht

Tewerkstelling Vlaamse kmo’s hield stand in 2013

De structurele tewerkstelling in Vlaamse kmo’s kende een lichte winst van 0,03% in 2013. Dit is veel beter dan het jaar ervoor, toen er een verlies was van 0,3%. Toch is het nog te vroeg om victorie te kraaien: alleen in het derde kwartaal van 2013 steeg de tewerkstelling.

Dat blijkt uit de ‘kmo-jobindex’ van SD Worx. De tewerkstelling in Vlaamse kmo’s bleef met een lichte stijging van 0,03% stabiel in 2013. Dit is vooral op het conto te schrijven van de dienstensector met vooral consultancybedrijven als grote banenschepper. In de textiel- en metaalsector en de horeca daalde de tewerkstelling.

Op Belgisch niveau echter daalde de tewerkstelling in kmo’s met 0,7%. Dit is te verklaren door het slechte kmo-jaar in Wallonië in 2013. De tewerkstelling daalde er met 2,4%. Opvallend is dat daar vooral de kleine kmo’s met minder dan twintig werknemers achteruit boeren en dit in de tertiaire (horeca) en quartaire sector.

Opmerkelijk is wel dat alleen in het derde kwartaal van 2013 de tewerkstelling steeg. In de drie andere kwartalen was er steeds sprake van een daling.

De kmo-jobindex geeft sinds 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s. Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen in totaal 157.670 personen tewerkstellen.

Bron: SD Worx

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen