< Terug naar overzicht

Tevredenheid verschilt in privé- en publieke sector

De tevredenheid van werknemers in de publieke sector wijkt af van die van werknemers in de privésector. Zo zijn ambtenaren meer tevreden over hun werkzekerheid en de balans tussen werk en gezin. Werknemers in de privésector zijn dan weer meer tevreden over hun bonussen en extralegale voordelen.

De resultaten van het Grote Beloningsonderzoek van de Vlerick Leuven Gent Management School tonen aan dat de tevredenheid van de werknemers in de publieke sector nogal eens durft te verschillen van de scores die hun collega’s in de particuliere sector laten optekenen.
Als het om bonussen en extralegale voordelen gaat, bijvoorbeeld, geven de ambtenaren (en contractuelen in overheidsdienst) steevast lagere punten op de tevredenheidslijn, die loopt van 1 (zeer ontevreden) tot 5 (zeer tevreden).
Voor bonussen beloopt de score in de publieke sector 3,08 op 5, in de particuliere is dat 3,23. Voor extralegale voordelen gaat het om 3,7 tegen 3,89 op 5.
Ook inzake niet-financiële beloning is er een verschil tussen werknemers uit de publieke en de particuliere sector. Maar dan in omgekeerde zin: nu zijn de ambtenaren tevredener. Dat geldt bijvoorbeeld voor werkzekerheid. Daar scoren de ambtenaren een erg hoge 4,43 op 5, tegen een al bij al nog behoorlijke 3,83 voor de werknemers in de privébedrijven.
Eenzelfde verschijnsel treedt op als gevraagd wordt naar de tevredenheid over de balans werk-gezin. In de publieke sector krijgt dat onderdeel een hele mooie 4,06 op 5. Beter dan in de privésector (3,83). Tegenover de loopbaanonderbreking voor ambtenaren bestaat er nochtans tijdskrediet in de particuliere sector.

In het Grote Beloningsonderzoek van de Vlerick Leuven Gent Management School werden 8357 Vlamingen ondervraagd, een mix van arbeiders, bedienden, ambtenaren, kader- en directieleden.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen