< Terug naar overzicht

Tekort aan talent doet bedrijven over de grens kijken

Het nijpende en hardnekkige tekort aan gekwalificeerde medewerkers noopt één op de vijf Belgische werkgevers in het buitenland naar talent te zoeken. Wereldwijd doet één op de vier werkgevers een beroep op buitenlandse werknemers om het gebrek aan binnenlands talent te compenseren.

Het groeiend tekort aan talent en het internationaal karakter van de Belgische markt zet bedrijven aan om over de grenzen te kijken. 21 procent van de werkgevers bevestigt dat ze heil zoekt in talent uit het buitenland. Daarmee scoren we boven het Europese gemiddelde van 19 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Manpower naar de talentmigratie in 39 landen en gebieden.

Belgische werkgevers op zoek naar buitenlandse kandidaten vragen vooral (geschoolde) arbeiders (35 procent), IT-specialisten (11 procent), meertalige administratieve medewerkers (10 procent), medisch personeel (10 procent) en ingenieurs (5 procent).

De belangrijkste landen waar de Belgische werkgevers zoeken, zijn Roemenië (12 procent), Frankrijk (11 procent), Polen (10 procent), Marokko (10 procent), Nederland (7 procent), de Tsjechische Republiek (6 procent), Spanje (5 procent) enf het Verenigd Koninkrijk (3 procent).

Weinig drempels


Opvallend is dat de grote meerderheid van de Belgische werkgevers (76 procent) die op zoek zijn naar buitenlandse medewerkers daarbij nauwelijks problemen ondervindt. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het migratievriendelijke en open-grenzenbeleid van de Europese Unie. Als er al moeilijkheden opduiken, is dat vooral op juridisch vlak of met visa, aldus één op de tien werkgevers. Vijf procent maakt gewag van taalproblemen. Financiële of culturele drempels zijn er niet.

Wereldwijd doet bijna één op de vier werkgevers (24 procent) een beroep op buitenlandse werknemers om het gebrek aan binnenlands talent te compenseren. De Verenigde Staten, Singapore, Japan en Nieuw-Zeeland nemen daarbij het voortouw. In Europa zoeken vooral Noorwegen, Italië en Oostenrijk hun toevlucht tot werknemers uit het buitenland.

Braindrain


In het kielzog van de toenemende globalisering groeit de verleiding om als werknemer ervaring op te doen in het buitenland. Toch vreest amper 12 procent van de Belgische werkgevers voor een leegloop van de thuismarkt. In tegenstelling tot 34 procent van hun collega’s wereldwijd.

Binnen Europa vrezen vooral de werkgevers uit Bulgarije (73 procent), Griekenland (72 procent), Turkije (64 procent), Roemenië (55 procent), Italië (53 procent) en Spanje (48 procent) voor een braindrain.

De internationale migratie neemt wereldwijd fors toe. 3,1 procent van de wereldbevolking of 1 op de 33 mensen migreert. Bovendien beperkt die migratie zich niet langer tot eenrichtingsverkeer van minder - naar meer ontwikkelde landen. Bedrijven in de opkomende markten zijn ook op zoek naar top executives en middenkaders om zo ervaring binnen te halen.

Ook de omgekeerde migratie speelt een belangrijke rol. Werknemers keren immers terug naar het moederland wanneer de lonen en arbeidsvoorwaarden er opnieuw verbeteren.

Bron: Manpower

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen