< Terug naar overzicht

Tekort aan ingenieurs blijft stijgen

Het tekort aan gekwalificeerde ingenieurs stijgt, terwijl het aantal ingenieurstudenten daalt.

Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek dat USG Innotiv, tewerksteller van hooggeschoolde technische medewerkers, voerde bij meer dan 2000 studenten, professionals in engineering en bedrijven.

Er zijn meer dan 5000 vacatures voor ingenieurs, terwijl er jaarlijks een 2000-tal afstuderen. Dat betekent een structureel tekort van zo’n 3000 ingenieurs. Bovendien neemt het aantal inschrijvingen voor ingenieurstudies aan universiteiten en hogescholen nog af, blijkt uit de studie.

Ondanks de schaarste aan ingenieurs op de arbeidsmarkt, blijven bedrijven vaak nog te veel vasthouden aan het ideale profiel. Mogelijke alternatieven als proactief aanwerven op basis van competenties, stageplaatsen of het aantrekken van buitenlandse ingenieurs worden weinig tot niet benut.

De technologiefederatie Agoria voert al enkele jaren acties rond het thema.“Ingenieurs zijn broodnodig in een kenniseconomie. Elke ingenieur zorgt onrechtstreeks voor minstens drie extra jobs voor laaggeschoolden. De komende jaren hopen we meer vrouwen aan te trekken voor het beroep. We willen meisjes overtuigen dat technologie en ingenieursstudies ook voor hen zijn weggelegd”, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. Nu zijn slechts 16 procent van de ingenieurs vrouwen.

Andere opmerkelijke resultaten uit het onderzoek zijn dat de helft van de laatstejaarsstudenten uit het middelbaar onderwijs geen idee heeft van wat een ingenieur doet of wat de studie inhoudt. Slechts 34 procent scholieren in het laatste jaar gelooft dat ingenieur een boeiende job is.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen