< Terug naar overzicht

Tekort aan arbeidskrachten baart HR-managers zorgen

Uit de resultaten van de derde editie van de Europese HR Barometer blijkt dat de ontwikkeling van een riskmanagementbeleid op het gebied van HR nummer 1 staat op de to do-lijst van de HR-manager in 2008.

De European Club for human resources (EChr) gaf Hewitt Associates voor de derde keer op rij de opdracht onderzoek te doen naar de beleidsplannen en -prioriteiten van HR-managers in bedrijven werkzaam in alle sectoren en verspreid over heel Europa. In totaal werden 53 organisaties doorgelicht, die samen meer dan twee miljoen medewerkers tellen. De belangrijkste conclusies van de studie luiden als volgt:

Culturele en organisatorische veranderingen, het tekort aan arbeidskrachten en hoge productiedoelstellingen: dat zijn de factoren die naar verwachting de agenda van de HR-managers in de periode 2008-2010 zullen beïnvloeden. Op het gebied van prestatiemanagement vinden vier van de tien ondervraagde HR-verantwoordelijken het nodig de HR-dienstverlening te verbeteren om beter tegemoet te komen aan de verwachtingen van de business. Dit geldt vooral voor problemen die men proactief moet aanpakken, zoals de demografische evolutie en het evenwicht tussen werk en privé. HR is van plan in de periode 2008-2010 nieuwe competenties en verantwoordelijkheden te introduceren. Tegelijk zullen meer traditionele HR-activiteiten worden overgeheveld naar business operations. HR verklaart te willen bijdragen aan Corporate Social Responsability, vooral door de invoering van de arbeidsstandaard van de ILO en van werknemersvriendelijke maatregelen op organisatorisch gebied. Een grote meerderheid van de ondervraagde HR-verantwoordelijken heeft over het algemeen een positieve perceptie van de impact van de Europese Unie, maar weet niet veel over de specifieke EU-activiteiten die een invloed hebben op HR.

De bevindingen bevestigen een forse verschuiving in de prioriteiten van HR, die steeds meer gelinkt zijn aan strategische businessproblemen. Met deze focus kan HR een impact krijgen die verder gaat dan kortetermijnbeslissingen op het gebied van kosten en administratie.
Uit de studie blijkt bovendien dat de HR-managers over het algemeen tevreden zijn over hun job, dat ze trouw zijn aan hun werkgever en dat ze vertrouwen hebben in hun CEO. Tegelijk is bijna de helft van de ondervraagden voorstander van een grotere betrokkenheid van HR bij strategische beslissingen.
Net als bij de twee vorige edities, bleek ook uit dit onderzoek dat talentmanagement het gebied is waarop HR het meest het verschil kan maken. Ook op het gebied van organisatorische efficiëntie, prestatie-evaluatie en de ontwikkeling van leiderschap heeft HR een grote impact.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen