< Terug naar overzicht

Technologische industrie verliest bijna 10.000 banen

In de technologische industrie gaan dit en volgend jaar naar schatting 9750 banen verloren. Dat blijkt uit de jaarlijkse conjunctuurenquête van sectorfederatie Agoria. Voor dit jaar rekent men globaal op een productiedaling met 2,5 procent, volgend jaar wordt slechts een beperkte heropleving verwacht.

De Belgische technologische industrie is niet immuun voor de internationale crisis. De bestellingen vallen terug en ook de export, traditioneel de groeimotor de afgelopen jaren, slabakt. Binnen de Europese Unie zakt de export sinds het tweede kwartaal. Maar ook buiten Europa valt de groei van de uitvoer nu stil.

Dat heeft een impact op de productie in onder meer de auto-, ICT- en metaalsector. Die technologische industrie kent nu al vijf kwartalen zonder groei. “We hadden in de tweede jaarhelft een heropleving verwacht, maar die komt er dus niet”, verklaart Frank Vandermarlierde van Agoria. Bijna de helft (46 procent) van de bedrijven verwacht voor de rest van het jaar een verdere terugval, 30 procent rekent op groei.

Ook voor 2013 overheerst het pessimisme. De meerderheid (45 procent) verwacht een stabilisatie van de activiteit, een kwart ziet een verdere terugval, 30 procent een heropleving.

In 2012 daalt de werkgelegenheid met zo’n 6750 banen. Volgend jaar zouden er nog eens 3000 jobs verloren gaan, verwacht Agoria. De leden van Agoria stellen in totaal zo’n 280.000 mensen tewerk.

Bron: De Standaard/De Tijd/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen