< Terug naar overzicht

Technologiebedrijven voor tijdelijke werkloosheid bedienden

Agoria, de federatie van de technologische bedrijven, pleit voor een uitbreiding van tijdelijke werkloosheid naar bedienden omdat het systeem banen zou redden. Uit een enquête blijkt dat 85 procent van de Agoria-leden voorstander is.

Nu de crisis volop om zich heen grijpt, gaan bij werkgevers en hun federaties stemmen op om in deze uitzonderlijke omstandigheden bedienden tijdelijk werkloos te kunnen maken. Voorlopig kan dat alleen bij arbeiders. [ONDERLIJND]De VBO-topman Pieter Timmermans en de nationaal voorzitter van ACLVB Jan Vercamst voeren het debat in HR Square nr. 64 (verschijningsdatum 10 februari). Ook de visie van de andere vakbonden en de minister van Werk komen daar aan bod.[/ONDERLIJND] Geïnteresseerd? Neem contact met Bert Gavel op 053/60 56 70 of via bert@hrsquare.be

Agoria is pro


De technologische industrie is in ieder geval voorstander van een systeem van tijdelijke werkloosheid voor bedienden. Dat toont de enquête van Agoria bij ruim 600 bedrijven aan. 84,4 procent van de technologiebedrijven antwoordde positief op de vraag: ‘Is het aangewezen om een systeem van tijdelijke werkloosheid voor bedienden in te voeren?’ Zowel in de dienstenbedrijven (79,4 procent) als in de productiebedrijven (86,3 procent) zijn de voorstanders ruim in de meerderheid. Hetzelfde geldt voor de kmo’s (82,8 procent) als de bedrijven met meer dan 100 werknemers (86 procent).
Vandaag doet 49 procent van de Agoria-bedrijven met productieactiviteiten al een beroep op het systeem van tijdelijke werkloosheid voor zijn arbeiders.

Ontslagen vermijden


Volgens Agoria redt het systeem van tijdelijke werkloosheid banen. “Dankzij dit systeem kunnen de werkgevers individuele ontslagen of herstructureringen vermijden of minstens zo lang mogelijk uitstellen en beperken. Zowel werkgever als werknemer hebben er voordelen bij. Voor bedienden bestaat er op dit ogenblik geen vergelijkbaar systeem. Niet echt logisch”, stelt Agoria. “Want wat doe je immers met een ploegbaas die geen ploeg meer heeft?”

Investeringen veilig stellen


Agoria meent dat het systeem van tijdelijke werkloosheid nog altijd een enorme troef is voor ons land. “Dankzij dit systeem konden in heel wat sectoren investeringen worden veilig gesteld. Voor bedrijven is het belangrijk dat ze mensen na jaren trouwe dienst niet meteen hoeven te ontslaan als het wat minder goed gaat. Op die manier gaat ook de opgebouwde expertise van het personeel niet verloren. En er gaan minder kostbare tijd en middelen verloren om nieuwe mensen te zoeken als de zaken terug opleven.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen