< Terug naar overzicht

Talentmanagement: enkel in goede tijden?

HR-professionals slagen er niet in om directies te overtuigen van het nut van talentmanagement en leiderschapsontwikkeling. Toch mogen ze niet opgeven. Ze moeten blijven ijveren voor een continue investering in talentontwikkeling én voor een hoofdrol van HRM.

Vele topmanagers blijven talentmanagement en leiderschapsontwikkeling beschouwen als activiteiten die enkel in economisch gunstige tijden van tel zijn. Dat is het besluit van Douglas Ready, professor Organisatiegedrag aan de London Business School.
Professor Ready deed onderzoek naar de manier waarop meer dan 40 bedrijven hun HR-afdelingen inzetten in deze economisch moeilijke tijden. Een kleinschalig onderzoeksopzet dat opvallende resultaten voortbracht. Express.be licht deze toe.

Kostenbesparen


Blijkbaar stellen de meeste managers hun strategie in vraag en zijn ze druk in de weer met gigantische kostenbesparingsoefeningen. Budgetten voor training en persoonlijke ontwikkeling worden gedecimeerd. En ontslagen lijken een courante praktijk.

HR aan de zijlijn


Het buitensporig kortetermijndenken en niet-strategische kostenbesparingsoefeningen verontrust de HR-professionals. De HR-professionals vrezen dat de vooruitgang in leiderschapsontwikkeling en talentmanagement die het afgelopen decennium was geboekt in hun bedrijf, nu plots zal worden weggevaagd. Ze vrezen ook voor hun eigen rol en impact nu op alle niveaus herstructureringen worden doorgevoerd.

Hou de eer aan uzelf


Volgens professor Ready hebben bedrijven en hun leiders de keuze: ofwel geloven ze in talentontwikkeling en investeren ze in hun medewerkers, ofwel zullen ze hun beste werkkrachten zien vertrekken. HR-managers die de indruk hebben dat ze binnen het bedrijf nog amper meetellen, kunnen best aan de deur worden gezet, want in deze tijden is het bij uitstek hun taak om uit te blinken. Dat betekent dat HR een hoofdrol moet spelen in het begeleiden van verandering en het ontwikkelen van nieuwe organisatorische vaardigheden.
Ready formuleert het als volgt: “Onzekerheid creëert ongemak, maar maakt ook de weg vrij om kansen te creëren voor mensen die bereid zijn risico’s te nemen die onvermijdelijk gepaard gaan met het navigeren op woelige zeeën. HR mag daarom enkel tevreden zijn wanneer het zich positioneert als de rechterhand en belangrijkste bondgenoot van de CEO in het heropbouwen van concurrentiële capaciteit voor de toekomst.'”

Bron: Express.be

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen