< Terug naar overzicht

Talent blijft schaars

Eén op de vier Belgische werkgevers vindt moeilijk gekwalificeerde medewerkers. Al is er verbetering merkbaar tegenover vorig jaar. Blijkbaar maken werkgevers zich minder zorgen over de gevolgen van het tekort aan talent op het succes van de onderneming.

Dat blijkt uit de resultaten van de zevende Manpower Group-enquête naar het tekort aan talent. Hoewel werkgevers onder druk van het onzekere economische klimaat behoedzaam aanwerven, kampt 27 procent van de 750 ondervraagde Belgische werkgevers met een tekort aan talent. Vorig jaar was dat nog 36 procent.

Geschoolde arbeiders (lassers, electriciens en metselaars) zijn het moeilijkst te vinden, gevolgd door ingenieurs en technici.

De belangrijkste oorzaken van die openstaande vacatures zijn volgens de werkgevers een tekort aan kandidaten (43 procent), een gebrek aan ervaring (27 procent) en een tekort aan vaardigheden (15 procent).

De strijd om talent woedt vooral in Wallonië, waar 32 procent van de werkgevers veel moeite heeft om gekwalificeerde medewerkers te vinden en daarmee de Brusselse (24 procent) en Vlaamse collega’s (25 procent) aanzienlijk overstijgt.

Blijkbaar leren bedrijven leven met het tekort aan talent en zoeken ze heil in kortetermijnoplossingen. Bedrijven groeien minder sterk en worden het gewoon meer te doen met minder. Opmerkelijk is dat 26 procent van de Belgische werkgevers zegt geen hinder te ondervinden van de krapte. Vorig jaar was dat amper 8 procent.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen