< Terug naar overzicht

“Syndicalisme en liberalisme zijn compatibel”

“Voor het eerst sinds decennia heeft een Belgische vakbond het aangedurfd om zichzelf helemaal bloot te geven”, zei professor Carl Devos bij de aankondiging van de ledenenquête van de liberale vakbond ACLVB.

De ledenenquête werd op het getouw gezet en geanalyseerd door professor Carl Devos (Universiteit Gent) en Jean Faniel (CRISP). “De enquête is veel verder gegaan dan een eenvoudige bevraging van de ledentevredenheid”, aldus Carl Devos. “We hebben ook kunnen werken met een partner die ons alle vrijheid gaf om ons werk op een representatieve en wetenschappelijke manier uit te voeren. Een algemene conclusie kunnen we echter nog niet trekken. Daarvoor is het onderzoek té uitgebreid. Maar algemeen gesproken mag de liberale vakbond zeker tevreden zijn met de resultaten.”

“Het onderzoek bevat zodanig interessant cijfermateriaal, dat de Universiteit Gent op basis van de resultaten in 2011 een boek hierover zal publiceren”, kondigt professor Devos aan. Ook de CRISP zal een speciaal cahier publiceren.

De timing valt alvast ideaal, omdat de liberale vakbond volgend jaar zijn 120ste verjaardag viert. Jean Faniel: “Van de drie vakbonden kende ik de liberale vakbond het minst. Ik vroeg me zelfs af of syndicalisme en liberalisme wel compatibel waren. Tijdens de uitvoering van het onderzoek was ik dan ook aangenaam verrast dat het syndicaal liberalisme geen contradictio in terminis is. Het maakt onlosmakelijk deel uit van de Belgische sociale dialoog.”

De waarden vrijheid, solidariteit, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid vormen de vier pijlers van het sociaal liberalisme. De liberale vakbond wil een ‘warme vakbond’ zijn, waar het individu en de plaatselijke aanpak centraal staan. Het ACLVB dicteert geen keuzes, maar reikt wel ideeën, werkmethodes en oplossingen aan de leden, militanten en gemandateerden aan. De liberale vakbond beklemtoont ook een vakbond te zijn “waar politieke onafhankelijkheid sterk in het vaandel gedragen wordt.”

Nationaal voorzitter Jan Vercamst: “Ik ben blij dat we op die manier onze basis bevraagd hebben. En dat we met die gegevens zullen rekening houden om onze liberale vakbond verder op de kaart te zetten.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen