< Terug naar overzicht

Subsidierugzakje voor personeel sociale bedrijven

In plaats van beschutte en sociale werkplaatsen te subsidiëren, komen er subsidies voor individuen die ‘ver van de arbeidsmarkt’ staan. Wie hen aanwerft, krijgt de subsidie.

De Vlaamse regering keurde de conceptnota goed over het al lang geplande decreet 'maatwerk'. Dat wil de subsidiëring van sociale bedrijven en beschutte werkplaatsen objectiveren, zodat commerciële bedrijven die ook dergelijke werknemers aanwerven, identieke subsidies krijgen.

Met het decreet belet Vlaams minister van Sociale Economie Freya Van den Bossche (SP.A) ook dat beschutte en sociale werkplaatsen sneuvelen onder de EU-hakbijl van de verboden staatssteun aan bedrijven.

In plaats van beschutte en sociale werkplaatsen te subsidiëren, komen er subsidies voor individuen die ‘ver van de arbeidsmarkt’ staan. Zij krijgen een rugzakje mee met subsidierechten op maat. Wie hen aanwerft, krijgt wat er in het rugzakje zit, of dat nu een commercieel bedrijf is dan wel één uit de sociale economie.

De VDAB stelt vast hoe groot de 'afstand tot de arbeidsmarkt' is. Daaruit worden dan afgeleid: de loonsubsidie die nodig is (40 à 75 procent), de behoefte aan opleiding en aan begeleiding op de werkvloer (150 à 300 uren) en de kosten voor een eventuele aanpassing van de arbeidsplaats.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen