< Terug naar overzicht

Studenten schatten startersloon te hoog in

Studenten die straks de arbeidsmarkt betreden, hebben vaak onrealistische verwachtingen over het salaris en de extralegale voordelen.

Dat blijkt uit de zesde GO-enquête van Roularta bij 798 Nederlandstalige en Franstalige studenten. Ook opmerkelijk: amper een kwart van de studenten is tevreden met één diploma. Velen willen verder studeren om zich te specialiseren (27 procent), om een ander vakgebied te verkennen (18 procent) of omdat ze ervan uitgaan dat een bepaald extra diploma hen makkelijker aan werk zal helpen (16 procent). Vijf procent heeft dan weer gewoon geen zin om te gaan werken.

Nagenoeg één op de vijf studenten denkt als starter een netto maandloon te hebben tussen 1750 en 2000 euro voor een voltijdse job. Zo’n 70 procent is realistischer en hoopt op een salaris tussen 1250 en 1750 euro. Bijna een kwart wil zelfs niet aan de slag voor een lager salaris. In werkelijkheid ligt het gemiddelde loon van een starter rond de 1500 euro.

Over de extralegale voordelen zijn studenten ook al vaak te optimistisch. Zo’n 30 procent denkt al meteen een gsm te krijgen, 27 procent verwacht een laptop en nog eens 27 procent al meteen ook een bedrijfswagen. In werkelijkheid heeft slechts 20 procent (gsm), 24 procent (laptop) en 13 procent (bedrijfswagen) van de starters die extra voordelen.

De Vlaamse starters schuiven een aangename werksfeer en een aantrekkelijk salaris als de twee topprioriteiten naar voren bij het zoeken naar werk.

Toch opmerkelijk: de meest aantrekkelijke sectoren zijn de overheid, de non-profitsector en het onderwijs. Maar helemaal bovenaan bij de favorieten prijkt wel het privébaggerbedrijf Jan De Nul.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen