< Terug naar overzicht

Studenten met functiebeperkingen vinden steun bij KU Leuven

IBM en de KU Leuven sloten een samenwerkingsovereenkomst om het leven van universiteitsstudenten met een functiebeperking aangenamer te maken. Er komen speciale maatregelen en aanpassingen voor personen met auditieve, visuele of motorische functiebeperkingen en voor chronisch zieken. De meest voorkomende handicap aan de KU Leuven is dyslexie.

IBM zal bij verschillende leveranciers softwarepakketten voor dyslectische gebruikers nader bestuderen en op hun merites beoordelen en de beste modellen aan de KU Leuven presenteren. Het technologiebedrijf neemt de aanschaf-, installatie- en onderhoudskosten voor zijn rekening. Voorts ligt de klemtoon van het samenwerkingsverband op elektronische toegankelijkheid. IBM maakt samen met consultants een analyse van de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van de informatiesystemen van de KU Leuven, in het bijzonder voor studenten met functiebeperkingen. In een rapport stelt IBM dan beleidsaanbevelingen voor.

Het informaticabedrijf heeft zich er ook toe geëngageerd de deelname van de KU Leuven aan het Liberated Learning Consortium, onder leiding van de St Mary’s University in Canada, te begeleiden en financieel te ondersteunen. Dit internationaal consortium verenigt universiteiten rond wetenschappelijk onderzoek en leidt tot uitwisseling van werkmiddelen. Verder valt in de samenwerkingsovereenkomst op dat KU Leuven-studenten met een functiebeperking vanaf 2006 stage kunnen lopen bij IBM. Aan de KU Leuven hebben dit academiejaar op ruim 30.000 studenten 251 personen te kampen met een functiebeperking. In de helft van de gevallen (50%) gaat het om dyslexie, 22% is chronisch ziek, 16% moet afrekenen met motorische stoornissen, 7,5% heeft een visuele en 5,5% een auditieve handicap. De toename van het aantal studenten met leerstoornissen (voornamelijk dyslexie) is opvallend.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen