< Terug naar overzicht

Sterke werknemers- én werkgeversvertegenwoordiging

Tegenover de machtige werknemersorganisaties in België, staan ook sterke werkgeversorganisaties. Dat blijkt uit de balans van het syndicaal overleg in Europa, opgesteld door de Europese Commissie.

In het recente ‘Industrial Relations in Europe’-rapport maakt de Europese Commissie een tweejaarlijkse balans op van het syndicaal overleg in Europa. België wordt klassiek gekenmerkt door een hoge syndicalisatiegraad en dat blijkt ook: 51 procent van de werknemers is aangesloten bij een vakbond (een cijfer dat geen rekening houdt met niet-actieven).
Opvallend is dat België het enige land is in Europa, samen met Frankrijk, waar sinds 2000 de syndicalisatie licht is toegenomen. De oude EU-15 lidstaten tellen gemiddeld 26 procent gesyndiceerden en de nieuwe EU-12 lidstaten gemiddeld 22 procent.
Het rapport geeft aan dat tegenover deze machtige vakbonden, sterke werkgeversorganisaties staan, die 72 procent van de ondernemingen vertegenwoordigen, tegenover 54 procent gemiddeld in Europa.
Interessant is dat de akkoorden tussen vakbonden en werkgevers op de verschillende niveaus de loon- en arbeidsvoorwaarden bepalen voor 96 procent van de Belgische werknemers. Dit is het hoogste cijfer na Oostenrijk (99 procent) en ligt ver boven het EU-gemiddelde van 63 procent.

Bron: VBO

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen