< Terug naar overzicht

Steeds minder nieuwe vacatures

In november ontving de VDAB 19.247 vacatures of 11,9 procent minder dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De forse stijging van het aantal vacatures voor studentenjobs is echter opmerkelijk. Zonder die mee te rekenen, is er zelfs een daling van 18,2 procent.

Dat blijkt uit cijfers die de VDAB bekendmaakte. De voorbije twaalf maanden ontving de VDAB 267.100 vacatures. Dat is 12,9 procent minder dan in de periode december 2010-november 2011. Het aantal ontvangen vacatures over de laatste twaalf maanden blijft almaar dalen.

Vooral voor middengeschoolden kwamen in november weinig vacatures binnen: 3147. Dat zijn er 22,7 procent minder dan dezelfde maand een jaar eerder. Afgelopen maand hadden mensen die in het circuit 'leren en werken' een job zoeken, ook minder keuze. Er waren slechts 58 nieuwe aanbiedingen binnen. Dat is bijna de helft minder dan een jaar eerder.

Voor studenten is er wel goed nieuws. De laatste maanden zijn er steeds meer vacatures voor studentenjobs. In november waren er 1653 vacatures of 36,3 procent meer dan november vorig jaar. De VDAB verwijst naar de gewijzigde wetgeving in verband met studentenjobs als verklaring.

De sector ‘ontspanning, cultuur en sport' bleef in november goed scoren in de cijfers voor nieuwe vacatures. Het gaat wel voor ruim de helft over tijdelijke banen en studentenjobs. Ook jobs in de branche ‘maatschappelijke dienstverlening' scoren goed. Dertig procent van die vacatures zijn in het kader van de dienstencheques, bij nog eens dertig procent gaat het om tijdelijke jobs en studentenjobs.

Ook de sectoren ‘informatica, media en telecom', ‘horeca en toerisme' en ‘financiële diensten' handhaven zich, hoewel het aantal vacatures daalt. De vraag naar ingenieurs en informatici, zware knelpuntberoepen, blijft relatief hoog. Ook inpakkers en schoonmakers worden veel gevraagd.

Voor de transport- en logistieke sector zijn er weinig nieuwe vacatures. Vooral (vrachtwagen)chauffeurs en magazijniers zien weinig nieuwe jobaanbiedingen. Ook de vraag naar bewakers en schrijnwerkers is klein.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen