< Terug naar overzicht

Stakingsaanzegging in de verzekeringssector

De vakbonden van de verzekeringssector dienden vorige week een stakingsaanzegging in omdat de werkgevers weigerden te praten over koopkrachtverhoging. De werkgevers beroepen zich op de zware crisis in de sector. De vakbonden stellen dat de werknemers en de klanten het gelag niet moeten betalen van de verliezen op de beurs.

De stakingsaanzegging in de verzekeringssector kwam niet als een verrassing: de vakbonden stelden al tijdens de vakantiemaanden een actieplan op. Er werden ook prikacties gevoerd. De onderhandelingen over een sectorale CAO voor 2003-2004 slepen immers al lange tijd aan zonder dat er merkbare vooruitgang geboekt wordt. De vakbonden eisten koopkrachtverhoging, garanties voor de werkgelegenheid en betere werkomstandigheden. De werkgevers gaven hen voor alle punten nul op het rekwest.

De Beroepsvereniging van Verzekeringsondernemingen (BVVO) motiveert haar weigering van “toegevingen” door de zware financiële crisis waarin de sector zich bevindt, voornamelijk als gevolg van grote verliezen die op aandelenportefeuilles gemaakt werden. Tientallen bedrijven zouden vorig jaar verlies geboekt hebben.

De bonden wijzen op hun beurt die motivatie af. Zij vinden de aangehaalde verliezen het gevolg van beleidsfouten en menen dat de gevolgen daarvan niet moeten verhaald worden op de werknemers. Misschien wordt de soep niet zo heet gegeten en wordt het overleg toch nog vlot getrokken. Concrete stakingsacties zijn nog niet gepland.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen