< Terug naar overzicht

Stages voor alle scholieren

De Vlaamse regering wil werkplekleren verplichten voor alle arbeidsgerichte opleidingen in het technisch en beroeps. Voor Unizo moeten alle scholieren uit het middelbaar onderwijs stage volgen, dus ook die uit het ASO. "Dikwijls hebben ze geen flauw benul van wat hen in de bedrijfswereld wacht."

Ondernemersorganisatie Unzio juicht de ambitie toe van de Vlaamse regering om jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs te verplichten een stage te lopen. Maar Unizo wil nog iets verder gaan. Unizo-topman Karel Van Eetvelt: “Ook jongeren die verder willen studeren, hebben baat bij praktijkervaring. Dikwijls hebben ze geen flauw benul van wat hen in de bedrijfswereld wacht en meestal zijn ze ook niet goed op de hoogte van het aanbod op de arbeidsmarkt. Voor ze de keuze maken voor hogere studies, moeten ze ervaren wat werken betekent en wat hen te wachten staat in het beroep dat ze willen kiezen.”
Unizo verwijst naar de situatie in Denemarken, waar het merendeel van de studenten die afstuderen in het secundair onderwijs, eerst een ervaringsstage doen, alvorens een hogere studie aan te vatten.

Afstemming


Volgens de ondernemersorganisatie zijn onze opleidingen niet afgestemd op de jobs op de arbeidsmarkt. Zo is de instroom in technische opleidingen binnen het secundair onderwijs onvoldoende om de plaatsen binnen de arbeidsmarkt in te vullen. Een herwaardering en/of opwaardering van het technisch onderwijs en beroepsopleidingen dringt zich dus op.
Daarenboven verloopt de overgang van het laatste jaar secundair onderwijs naar een eerste jaar hoger onderwijs vaak niet vlekkeloos. “Door onwetendheid maken ASO-leerlingen al eens de verkeerde keuze. Stages verplicht maken in het secundair, ook in ASO-richtingen, zorgt ervoor dat men kan kennis maken met een beroep, en zo een meer gefundeerde keuze te maken”, klinkt het.

Opvolging


Unizo vraagt Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) dit voorstel te onderzoeken en vraagt betrokken te worden bij de uitwerking ervan. De afspraak in het Vlaams regeerakkoord voor een vakoverschrijdende eindterm voor ondernemerscompetenties, noemt Unizo een erg goede maatregel. Minister Smet zou alvast niet afwijzend gereageerd hebben.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen