< Terug naar overzicht

SP.A wil wilde stakingen verbieden

De Vlaamse socialisten willen niet-geplande stakingen verbieden, al willen ze niet raken aan het stakingsrecht zelf. Een wetsvoorstel om wilde treinstakingen te voorkomen, ligt klaar.

De basis voor het wetsvoorstel is een protocolakkoord tussen de spoorbonden en de NMBS-directie uit 2008. Dat protocol voorziet in een verplichte, voorafgaande overlegprocedure en duidelijke regels om tot staking over te gaan, zoals het indienen van een stakingsaanzegging van minstens tien dagen op voorhand.

Omdat de toepassing van het protocol te wensen overlaat, vindt SP.A het tijd dat die afspraken bij wet opgelegd worden en dus ook de naleving ervan afgedwongen wordt.

Concreet: wie de regels niet respecteert en dus tot een wilde staking overgaat, is onwettig afwezig. En daar staan in het arbeidsrecht strenge sancties op. De vakbonden zullen wilde stakingsacties ook niet meer achteraf kunnen erkennen. Een niet-geplande staking post factum ‘goedkeuren’ zal niet meer kunnen.

De Vlaamse socialisten vinden het echter geen goed idee om het spoorpersoneel tot een minimale dienstverlening te verplichten, zoals dat in de ziekenhuizen bestaat.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen