< Terug naar overzicht

Sollicitant wil vooral manager spreken

Volgens het Nederlandse Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek willen sollicitanten eerst en vooral hun mogelijke toekomstige leidinggevende spreken. Die krijgen ze echter vaak niet te zien tijdens de sollicitatiegesprekken.

Negen op de tien sollicitanten verkiest een gesprek met hun (mogelijke) toekomstige leidinggevende. Ruim vier op de tien spreekt tijdens de sollicitatieronde ook graag met een collega in spe. Helemaal onderaan in hun ranglijst van favorieten staat een rekruteerder of andere tussenpersoon. Die gegevens vallen op in het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group, dat deze winter in Nederland uitgevoerd werd.

Tegenover die duidelijke voorkeur om een leidinggevende te spreken, plaatst de website Wervingswereld.nl het onderzoek Recruitmentkengetallen 2007. Die studie toont aan dat de leidinggevende, zeg maar de lijnmanager, in 54% van de organisaties geen enkele rol speelt tijdens sollicitatiegesprekken. Nochtans geeft hetzelfde onderzoek aan dat de deelname van lijnmanagers zorgt voor een duidelijke verbetering van het wervingsrendement en het terugdringen van het verloop.

De rol van aanstaande collega’s wordt ondertussen wel erkend door werkgevers. Een personeelsadvertentie in de IT-wereld schermt zelfs met het volgende citaat: “Mijn eerste kennismakingsgesprek was gelijk met degene die later eventueel mijn directe manager zou worden. Geen tussenpersonen, geen onzingesprekken.” Dankzij een ontmoeting met een collega krijgt de sollicitant een realistischer beeld van de dagelijkse werkzaamheden en de inhoud van het werk, maar kan hij zich ook een beeld vormen van de werksfeer en collegialiteit. Ook praktische zaken kunnen makkelijker worden afgestemd, zoals werktijden en dresscode.


Sollicitanten hebben het liefst een gesprek met:


 
Algemeen 
Hoogopgeleiden
Hun toekomstige leidinggevende/manager 
90%
92%
Een toekomstige collega
43%
50%
Een HR-medewerker
20%
19%
Een wervings- en selectieconsultant 
7%
7%
Een rekruteerder
4%
3%
Een arbeidsbemiddelaar
2%
2%

(Bron: Personeelsnet / Wervingswereld.nl / Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek, AGO, van Intelligence Group)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen