< Terug naar overzicht

Sollicitant geeft HRM’er maar net een voldoende

Eén op de drie sollicitanten denkt het sollicitatiegesprek beter te kunnen voeren dan de HRM’er of rekruteerder tegenover zich. Dat blijkt uit onderzoek van Werf&, een kwartaalmagazine over arbeidsmarktcommunicatie. Gemiddeld krijgt de rekruteerder of HRM’er een 7 van de sollicitanten.

Naast een kwantitatief onderzoek waarbij 141 actief werkzoekenden gevraagd werd naar hun meest recente sollicitatie-ervaringen, bezocht Werf& met vijf mystery guests een jobbeurs. De mystery guests waren allen studenten in de laatste fase van hun studie. Ze beoordeelden ongeveer dertig werkgevers, waarbij iedere werkgever door ten minste twee mystery guests werd bezocht en beoordeeld. De studenten blijken nóg kritischer te zijn dan de groep actief werkzoekenden. Ze geven gemiddeld niet hoger dan een 6,6 aan deze organisaties.

Uit het onderzoek blijkt dat sollicitanten die een baan aangeboden krijgen, in 40% van de gevallen die job weigeren. Ze doen dat in de eerste plaats door een te laag salarisaanbod. Andere vaak aangehaalde redenen voor de weigering zijn dat een andere functie meer uitdaging biedt of dat de aangeboden job te beperkte doorgroeimogelijkheden heeft. Ook een onprettig of stroef verlopen sollicitatiegesprek is een reden om een job te weigeren.

Besluit men om een baan wél te accepteren, dan is het salarisaanbod ineens een stuk minder relevant. De uitdagende functie en sfeer in de organisatie zijn dan het belangrijkst, gevolgd door goed contact met de toekomstige collega’s.


Bron: HR Praktijk

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen