< Terug naar overzicht

Soepele dresscode in tijden van hittegolf?

Kijkt u ook op tegen een dag vol plakkerigheid wanneer u zich ’s morgens in een strak pak moet hijsen en een temperatuur van 30°C voorspeld is? Werken in hete kantoren is niet bevorderlijk voor de prestaties. Een nieuwe studie van Office Angels, waarbij 1500 Britse bedienden werden bevraagd, toont dat de productiviteit dan kan dalen tot bijna een vierde. Drie kwart van de ondervraagde werknemers zegt dat de hitte het werk bemoeilijkt.

Wat doen bedrijven daaraan? De airconditioning een standje hoger zetten? In vele bedrijven is dit de oplossing, omdat het voor mannen niet steeds gebruikelijk is om lichter gekleed te gaan op het werk. Dit brengt evenwel hoge energiekosten met zich mee en er gaan dan ook steeds meer stemmen op om in uitzonderlijke situaties mannen toe te laten ‘luchtig gekleed’ naar het werk te komen. Uit de bovenvermelde studie van Office Angels blijkt helaas dat van 65% van de mannelijke kantoorwerkers verwacht wordt dat zij een pak dragen, ongeacht de temperatuur.

Vorig jaar riep de Japanse eerste minister Koizumi bedrijven op om kledingvoorschriften te versoepelen zodat energie kan bespaard worden. Deze week lanceerde ook de Trade Union Congress (TUC), een Britse werknemersorganisatie, de cool work-campagne. De TUC ijvert voor minder strenge kledingvoorschriften van zodra temperaturen te hoog oplopen, op voorwaarde dat werknemers niet in contact staan met het publiek. Op die manier kunnen werknemers hun werk beter verrichten en kan er bespaard worden op energieverbruik.

Voor vrouwen is het niet zo bijzonder om licht gekleed te gaan als het warm is. Niemand kijkt raar op wanneer vrouwen in de zomer in topjes en slippers op het werk verschijnen. Tegen mannen die bijvoorbeeld in short komen werken, wordt anders aangekeken. Sommigen zien hierin een vorm van discriminatie op basis van geslacht. Het consultantsbureau Croner waarschuwt dat een neutraal kledingbeleid nodig is om klachten wegens discriminatie en spanningen op de werkvloer te vermijden.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen