< Terug naar overzicht

Sociale media wel of niet toestaan?

Jonge mensen zijn verknocht aan sociale media, tonen diverse onderzoeken aan. Voor de toegang tot sociale media zouden ze zelfs een salarisstijging opgeven. Anderzijds zijn werkgevers nog niet altijd overtuigd van het nut en de noodzaak van sociale media op het werk.

Het Britse Chartered Management Institute geeft vier redenen om sociale media op de werkplek toe te staan:

 • Het verhoogt de productiviteit en innovativiteit.
  Volgens Australisch onderzoek zou de productiviteit van organisaties die sociale media op de werkvloer toestaan 9 procent hoger liggen dan organisaties die sociale media op de werkvloer blokkeren. Kennis en informatie zijn toegankelijker en worden makkelijker gedeeld. Even de status op Facebook checken zorgt ervoor dat de focus verlegd wordt en dat daarna de medewerker weer 'opgeladen' aan de slag kan.


 • Het verbieden van sociale media werkt niet.
  Het blokkeren van de toegang tot sociale media werkt niet. Medewerkers vinden andere manieren om dit te omzeilen, bijvoorbeeld door het gebruik van smartphones. Sociale media maken al zodanig onderdeel uit van het leven van mensen, dat de toegang ertoe ontzeggen juist contraproductief is.


 • Je kunt het als werkgever niet alleen gebruiken als het jou uitkomt.
  Steeds meer organisaties ontdekken sociale media als kanalen om vacatures te vervullen. Het blijkt voor veel organisaties een kosteneffectieve manier van personeelswerving. Medewerkers werven via sociale media en hen vervolgens de toegang tot sociale media ontzeggen op hun werkplek, is krom.


 • Vertrouw je medewerkers.
  Een medewerker wordt aangenomen omdat zijn kwalificaties, houding en vaardigheden goed zijn en aansluiten bij de wensen van de organisatie. Door vervolgens sociale media te verbieden geef je het signaal af dat je geen vertrouwen hebt in het eigen oordeel van dezelfde medewerker met betrekking tot verantwoordelijk gebruik van sociale media.


 • Bron: P&O Actueel

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen