< Terug naar overzicht

“Sociaal overleg moet objectief vastgestelde concurrentiehandicaps wegwerken”

Unizo wijst op de alarmerende cijfers in het jaarverslag van de Nationale Bank van België. De ondernemersvereniging roept op om de concurrentiehandicaps weg te werken.

In een eerste reactie op het deze week gepubliceerde jaarverslag van de Nationale Bank van België wijst Unizo op de in het verslag bevestigde uitzonderlijke economische situatie van 2009 met een negatieve groei van 3 procent. En op de waarschuwing van de bank over het nog zeer broos herstel en de verwachte zwakke economische groei de komende jaren.
Ook de opstoot van het aantal faillissementen (met name in een aantal typische kmo-sectoren, zoals horeca, bouw en transport) wordt in het verslag benadrukt.

Loonhandicap loopt hoog op


Dat is ook het geval voor de loonhandicap van 3,5 procent in 2009. Zeker de handicap ten aanzien van Duitsland, ook voor kmo’s onze voornaamste exportmarkt, noemt Unizo zeer problematisch. Zo dreigen we marktaandelen te verliezen.
De loonkostenhandicap per eenheid product blijkt zelfs nog aanzienlijker. Volgens het verslag is die al opgelopen tot 8,9 procent. Tegenover Duitsland beloopt die Belgische handicap zelfs 20 procent.

Nood aan actieplan


Volgens Unizo zijn deze “objectieve cijfers en feiten in het verslag essentiële elementen voor het zakelijk voeren van het sociaal overleg tussen de sociale partners. Met name de objectieve vaststellingen omtrent de concurrentiehandicap van onze loonkosten is een belangrijke basis voor het onderkennen van het probleem en vooral voor het onder sociale partners op te stellen actieplan en tijdspad om de handicaps weg te werken in de strijd tegen de economische crisis.”

Bron: Unizo

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen