< Terug naar overzicht

Snelle groeiers zorgen voor de meeste jobs

Een kleine groep van een vijfhonderdtal snelgroeiende ondernemingen zorgt in Vlaanderen voor 97 procent van de nieuwe jobs. Deze snelgroeiende ondernemingen zijn vooral te vinden in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant.

Dat blijkt uit onderzoek van de Antwerpse Universiteit en Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen - Waasland. De bijdrage van snelgroeiende ondernemingen inzake jobcreatie in Vlaanderen is opmerkelijk groot. Tussen 2005 en 2008 groeide het totale werknemersbestand van de Vlaamse ondernemingen met 36.678 banen. In dezelfde periode waren 538 snelgroeiende ondernemingen goed voor 35.817 nieuwe jobs. Anders gezegd: vijf procent van de Vlaamse bedrijven zorgt voor bijna alle nieuwe jobs.

Nog opmerkelijker: in de periode 2006-2009, waarop de crisis een grotere impact had dan op de periode 2005-2008. In die periode gingen 2745 banen verloren, maar zorgden 489 snelgroeiende bedrijven (3,68 procent) voor de creatie van in totaal 26.687 jobs.

Niet noodzakelijk jong


Snelgroeiend wil niet meteen zeggen dat het om jonge bedrijven gaat. De snelgroeiende Vlaamse ondernemingen zijn gemiddeld 18 jaar actief.

De provincie Antwerpen huist niet alleen de meeste bedrijven, maar telt ook de meeste snelgroeiende ondernemingen (37 procent). De provincie West-Vlaanderen scoort het slechtst met 17 procent snelle groeiers, terwijl 22 procent van de Vlaamse ondernemingen in die provincie is gevestigd.

De ‘snelle groeiers’ zijn vooral actief in de dienstensectoren (transport, logistiek, communicatie, administratie, wetenschappelijke en technische activiteiten) en minder in de productiesector, groot- en detailhandel.

Toegevoegde waarde


"De kernboodschap is dat in Vlaanderen een kleine groep van zo’n vijfhonderd bedrijven een heel belangrijke invloed heeft op onze economie qua werkgelegenheid en toegevoegde waarde", reageert onderzoeker Yannick Dillen. Naast de grote jobcreatie laten snelgroeiende ondernemingen ook een sterke groei in toegevoegde waarde optekenen, wat een gunstig effect heeft op het bruto binnenlands product.

De toegevoegde waarde die een snelgroeiend bedrijf in de periode 2006-2009 realiseerde, steeg gemiddeld van 2.744.793 euro in 2006 naar 5.686.960 euro in 2009. Wat een stijging is van 107,19 procent.

Bron: Voka

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen