< Terug naar overzicht

SN Brussels Airlines: winstdeling werknemers zorgt voor zure oprisping

SN Brussels Airlines (SNBA) deed het vorig jaar goed (al was het minder goed dan gehoopt) en wees ongeveer de helft van de twee miljoen euro winst toe aan het personeel (ruim 2000 werknemers). Een mooie geste naar de werknemers die de voorbije jaren geen loonsverhoging kregen en waarvan vele zwaar inleverden bij hun aanwerving? Jazeker, maar de vakbonden protesteren tegen de ongelijke winstdeling tussen kaderleden en andere personeelsleden.

Elke werknemer mag rekenen op een brutopremie van 150 euro en een belastingvrije cadeaucheque van 35 euro. De kaderleden ontvangen echter een prestatiegebonden premie van (maximum) twee weken loon. SNBA wil op die manier de bijdrage van de medewerkers aan de voorspoedige vaart van de onderneming belonen. Maar pakte ze de verdeling van de bonus onhandig aan door een onderscheid te maken tussen kaders en anderen? De christelijke, socialistische en liberale vakbonden trekken alvast gezamenlijk van leer.


In een als persmededeling verspreide brief aan CEO Rob Kuijpers klinkt het als volgt: “Volgens ons vormt dit een discriminatie tussen het kaderpersoneel en de andere personeelscategorieën (administratief en technisch personeel, cabinepersoneel en piloten). Het is trouwens zelfs niet conform het voorstel geformuleerd door de directie tijdens een ondernemingsraad in 2004. Dit voorstel voorzag dat sommige personeelscategorieën 5% en andere 10% zouden ontvangen. Wij hebben toen al duidelijk te kennen gegeven dat wij hiermee niet akkoord konden gaan. Wij zijn dan ook zeer verwonderd nu te vernemen dat de ongelijke behandeling nog groter wordt! Volgens ons hebben alle personeelscategorieën meegewerkt aan het succes van SNBA en verdienen zij alle dezelfde ‘bedanking’ vanwege de directie!”


De vakbonden vragen dus een gelijke verdeling van de bonus, maar zetten nog een stap verder. Ze willen namelijk ook dat de winst “volledig ten voordele van het personeel zal besteed worden, gezien de onopgeloste dossiers die bij de verschillende personeelscategorieën nog op tafel liggen”.


Of hoe niet alleen inleveringen, maar ook extra’s gevoelige materie kunnen zijn…

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen