< Terug naar overzicht

Sluiting FreeMarkets: hard tegen onzacht

Het internetbedrijf FreeMarkets deelde vorige maand mee dat het zijn Europees hoofdkwartier in Brussel, met 119 werknemers, zou sluiten. Dat leidde begin deze maand tot een staking van een paar dagen. Vandaag zou er een verzoeningsvergadering plaatsvinden, maar zowel de bediendevakbonden BBTK en LBC als de directie slepen de voorbije dagen duchtig de messen.

Het conflict bij FreeMarkets – of toch de wijze waarop de directie de sluiting aanpakte – leverde tot vandaag alvast één opvallend resultaat op: ruim 100 hooggeschoolde, gespecialiseerde en overwegend jonge werknemers met een internationaal profiel vonden de weg naar de vakbonden en naar het stakingswapen. De werknemers en de vakbonden keurden een afvloeiingsvoorstel af en namen het bedrijf op de korrel voor het niet naleven van de verplichte consultatie (de wet-Renault). Bovendien rakelden ze het probleem van de niet betaalde overuren op, evenals andere echte of vermeende misbruiken. De vakbonden vroegen een controle door de sociale inspectie.
FreeMarkets stelde aan 79 van de 119 werknemers een nieuwe baan voor in Londen, Parijs, de VS of Azië. Dat voorstel zou te nemen of te laten zijn. Volgens de vakbonden zou er evenwel onvoldoende informatie verstrekt zijn over de arbeidsvoorwaarden en voldoet ook het budget voor de ontslagvergoedingen niet.
Deze namiddag moest er een verzoeningsvergadering plaatsvinden, maar bij het afsluiten van deze editie leek het erop dat de directie haar kat zou sturen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen