< Terug naar overzicht

Slimme partner is beter voor loopbaan

Wie carrière wil maken, moet een hoogopgeleide partner zoeken die ook ambitieus en succesvol is op de arbeidsmarkt. Want zo’n partner blijkt een belangrijke factor te zijn in uw eigen kansen op succes.

Socioloog Ellen Verbakel van de Universiteit van Tilburg ontdekte dat hoogopgeleide stellen elkaars carrière positief kunnen beïnvloeden. Voor haar onderzoek gebruikte Verbakel gegevens van de afgelopen zestig jaar van duizenden Nederlandse paren met en zonder kinderen. Hoewel er in die periode veel veranderd is in de verhouding tussen man en vrouw, blijkt de invloed die ze op elkaars loopbaan hebben, niet veranderd. Die is onverminderd groot.

Voordelen


Al sinds 1940 heeft een man met een hoge opleiding en beroepsstatus een positieve invloed op de carrière van zijn vrouw. Ook omgekeerd heeft een hoog opgeleide vrouw altijd een gunstige uitwerking gehad op de loopbaan van de man.
Verder is uit Verbakels onderzoek duidelijk geworden dat een partner die minder hoog opgeleid is, geen belemmering voor een succesvolle loopbaan hoeft te zijn. Maar hij of zij biedt op dit vlak geen voordelen.

Verklaring


Het is niet duidelijk wat de oorzaak van deze wederzijdse beïnvloeding is. Zeer aannemelijk is dat beide partners gebruik kunnen maken van nuttige contacten in elkaars netwerk.
Evengoed doen ze hun voordeel door in de privésfeer hun ervaringen en ideeën te bespreken en elkaar zo te helpen bij het opbouwen van een carrière.
Verbakel wijst er tot slot nog wel op dat een slimme en succesvolle partner alleen niet genoeg is voor een goede loopbaan. Intelligentie, opleiding, talent en ervaring blijven belangrijker. Maar de man of vrouw op de achtergrond kunnen wel iets toevoegen.

Bron: Elsevier, Universiteit van Tilburg

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen