< Terug naar overzicht

Slechts kwart van werknemers heeft vertrouwen in eigen organisatie

Uit een onderzoek van een coaching- en trainingbedrijf blijkt dat slechts 42% van de werknemers vertrouwen heeft in zijn organisatie.

Het vertrouwen van werknemers in organisaties is verontrustend laag. Volgens een recent Europees onderzoek vindt amper 42% zijn/haar organisatie betrouwbaar. Maar wanneer organisaties over de juiste HR-mechanismen en een ondersteunende houding van het senior management beschikken, kan dit het gebrek aan vertrouwen van individuele werknemers overbruggen.

Dit onderzoek – dat de perceptie van werknemers van de betrouwbaarheid van hun bedrijf onderzocht – werd uitgevoerd door Krauthammer, een bedrijf voor coaching, consultancy en training. Het deed dat in opdracht van een team van deskundigen van zeven Europese universiteiten: ROCOT (Research on Cross Cultural Organisational Trustworthiness).

In het onderzoek werden zes cruciale pijlers van vertrouwen in een bedrijf onderscheiden:  HR-verdeling (eerlijke salariëring, opleiding en ontwikkeling)
  doeltreffende communicatie (visie en strategie)
  controlemechanismen (duidelijke verwachtingen, regels en wetgeving)
  bedrijfsimago (perceptie van de reputatie van de werkgever)
  efficiëntie van het senior management
  naleving van de externe wetgeving.

  Elke pijler werd onderzocht vanuit het standpunt van de werknemer. De resultaten:  30% vindt dat een eerlijke HR-verdeling plaatsvindt.
  38% vindt dat er een doeltreffende communicatie binnen de organisatie heerst.
  48% vindt dat er duidelijke verwachtingen zijn.
  25% vindt dat de voorwaarden voor regels en wetgeving worden nageleefd – bedrijfsregels blijken slechts zelden te worden gevolgd.
  48% vindt dat de onderneming een positief bedrijfsimago heeft – ze zijn van mening dat de organisatie een goede reputatie geniet.
  35% is tevreden over de efficiëntie van het senior management.
  54% vindt dat aan de voorwaarden voor de externe wetgeving wordt voldaan.

  Wanneer naar de algemene percepties van bedrijfsbetrouwbaarheid wordt gevraagd, vindt slechts 42% van de ondervraagden dat aan die voorwaarden wordt voldaan. De werknemers werd ook gevraagd naar factoren die betrekking hebben op het succes van hun organisatie (haar competenties, haar vermogen om verantwoordelijkheden na te komen en de mate waarin het succesvol is): 48% heeft over het algemeen vertrouwen in het succes van zijn bedrijf.

  Er werd hen ook gevraagd naar een reeks factoren die betrekking hebben op de integriteit van een organisatie (waarden, morele principes en gedragscode): 44% gelooft in de integriteit van zijn organisatie. Tot slot werd de werknemers gevraagd of ze hun organisatie sociaalvoelend vinden (begaan met hun behoeften en wensen, hun welzijn). Slechts 34% van de ondervraagden is daarvan overtuigd.

  Opmerkelijk: wanneer rechtstreeks gevraagd werd of men vertrouwen heeft in de organisatie, beweert 53% dat dit zo is.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen