< Terug naar overzicht

Slechts helft werknemers verwacht bonus in 2013

Meer dan 6 op de 10 Belgen zijn bereid om goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar, slecht 39 procent heeft betrekking op de carrière. Een meerderheid van de Belgen verwacht een verslechtering van de economie. Bijna de helft van de werknemers verwacht dan ook geen bonus, ook al verdienen ze er een.

Uit de vierde golf van de ‘Randstad Workmonitor’, voornamelijk gewijd aan de werknemersverwachtingen voor 2013, blijkt dat 8 op de 10 Belgen de economische situatie van het land ronduit slecht vinden. 62 procent voorziet zelfs nog een verslechtering van de economie.

Deze tendens verklaart waarschijnlijk waarom slechts 48 procent van de Belgische werknemers een bonus verwacht, terwijl 60 procent vindt dat ze een bonus verdienen.

In de 32 landen opgenomen in de peiling van de Randstad Workmonitor stelt de helft van de respondenten goede voornemens voor het nieuwe jaar voorop. Deze traditie is sterker verankerd in landen zoals Mexico, Argentinië en Indië (tussen 80 en 87 procent) dan in de Scandinavische landen (tussen 14 en 24 procent).

In België wordt deze traditie gedragen door 6 op de 10 werknemers, slecht 39 procent van deze voornemens zijn echter op professioneel vlak. Met dit resultaat leunt België dicht aan bij het globale gemiddelde van 44 procent.

Weinig hoopgevende economische perspectieven


Globaal gezien vindt 61 procent van de werknemers dat de economische conjunctuur slecht is. De meest pessimistische landen zijn Griekenland (98 procent), Spanje (96 procent), Hongarije en Italië (94 procent).

De Belgen zijn zeker niet de grootste optimisten (80 procent), een groot verschil met de Europese landen die niet tot de euro behoren.

In Noorwegen vindt 94 procent van de werknemers dat de economische situatie positief is. Daarna volgen Zwitserland (87 procent) en Zweden (74 procent). Op internationaal niveau verwacht één op de twee een economische verbetering. De meest optimistische landen zijn Hongkong (88 procent) en Indië (83 procent).

Slechts 12 procent van de Griekse werknemers verwacht een economische verbetering in hun land. De gemoedstoestand is niet beter in Hongarije (13 procent) en Tsjechië (14 procent).

De Belgen zijn niet veel optimistischer. Met moeite drie op de tien geloven in een economisch herstel. Er zijn meer Belgische werknemers (62 procent) die een economische verslechtering verwachten.

Mindere loonambities


Logischerwijs verwachten werknemers met vertrouwen in het economisch herstel vaker een loonsverhoging in 2013. Dit is het geval in Hongkong, waar 95 procent van de werknemers denkt dat hun loon zal stijgen. Argentinië (94,5 procent), Maleisië (94 procent) en Indië (93 procent) zitten ook op dezelfde hoogte. Deze tendens contrasteert met het globale gemiddelde van 64 procent.

In België liggen de verwachtingen van de werknemers in lijn met hun perceptie van de economische situatie. Nauwelijks de helft hoopt op een loonsverhoging. Voor de eindejaarspremie zijn de bedenkingen vergelijkbaar. Slechts 48 procent van de Belgische werknemers verwacht een bonus, terwijl 60 procent vindt dat ze een bonus verdienen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen