< Terug naar overzicht

Slechts helft van de Belgen kan flexibel werken

Bijna de helft van de Belgen werkt nog steeds uitsluitend op kantoor. Samen met Frankrijk scoort ons land daarmee het slechtst in Europa op het gebied van flexibel werken. Nochtans vindt het merendeel van de actieve bevolking dat het productiever zou kunnen zijn indien het flexibel zou kunnen werken.

Dat blijkt uit een Europese studie in opdracht van Microsoft. Er werden1500 werknemers ondervraagd uit 15 Europese landen, waaronder België. In Oostenrijk, Denemarken en Zweden wordt het meest flexibel gewerkt. Liefst 77 procent van de werknemers kan er flexibel werken.

Driekwart van de werkende Europeanen denkt dat zijn leven beduidend zou verbeteren mocht hij flexibel kunnen werken, maar slechts een derde van de bedrijven heeft daar richtlijnen voor.

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen flexibel willen werken, is het vermijden van de spitsuren tijdens het pendelen. 53 procent van de Belgische flexibele werkers gelooft dat zij productiever zijn buiten het kantoor en de helft meent dat dit het geval is omdat zij hun werk kunnen combineren met persoonlijke verplichtingen.

Meer dan de helft van de kantoorwerkers heeft kinderen en dit heeft een impact op hun werkuren. Naast zorg voor kinderen (39 procent), werden ook huisdieren (23 procent) vermeld. 38 procent van de actieve Belgen is ervan overtuigd dat flexibel werken een erg belangrijke factor betekent bij de beslissing om van job te veranderen.

Kmo’s bieden meer flexibiliteit


Uit de resultaten blijkt dat kleinere bedrijven meer geneigd zijn om tegemoet te komen aan de vraag van werknemers om flexibel om te springen met locatie en timing van de werkuren.

Terwijl in Europa een kwart van de werknemers in kleine bedrijven van minder dan 50 werknemers regelmatige buiten het kantoor kunnen werken, is dat slechts voor 9 procent van hun collega’s uit 500+ bedrijven het geval.

België heeft bijna de helft (46 procent) van ondervraagden nog nooit buiten de kantooromgeving gewerkt. Slechts 22 procent van de Belgische bedrijven hebben specifieke richtlijnen rond flexibel werken.

Kleinere organisaties zijn het meest bereid om flexibel werken toe te staan. Meer dan twee derde van de ondervraagde firma’s doet dit, en één derde heeft er ook een beleidsbenadering voor.

In België doet 71 procent zijn overwerk op kantoor. Bij de grotere ondernemingen is dat iets meer (80 procent), bij kleinere bedrijven werkt slechts 61 procent over op kantoor.

Eén vierde van de medewerkers in grote organisaties heeft buiten de kantooromgeving geen toegang tot de kantoorsystemen, terwijl dat maar voor 16 procent het geval is bij kmo’s.

Vertrouwen en technologische mogelijkheden


Bij de overgang naar flexibel werk worden bedrijven geconfronteerd met twee uitdagingen: de zekerheid dat het personeel toegang heeft tot de juiste technologie met IT-ondersteuning en het creëren van een vertrouwenscultuur die toelaat dat de medewerkers ook buiten de kantooromgeving productief kunnen zijn. En dat is wellicht wat grotere ondernemingen tegenhoudt.

Ook technologie speelt een vitale rol bij flexibel werk en de IT-departementen beschikken daarbij over één van de sleutels tot succes: het verlenen van de juiste ondersteuning. Meer dan de helft van de werknemers beschikt niet over een bedrijfslaptop of een mobiel mailtoestel. Dat kan de reden zijn waarom 43 procent van alle kantoorwerkers en één derde van de werknemers van grote bedrijven hun eigen laptop of mobiel toestel gebruiken voor e-mail.

Toch vindt 61 procent van de Belgen dat een laptop of mobiel e-mailtoestel zijn productiviteit zou verbeteren buiten het kantoor. Nu de technologie wijdverspreid is om flexibel werk mogelijk te maken, is het gebruik ervan in Europa echter nog niet algemeen doorgebroken.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen