< Terug naar overzicht

Slechts één op de tien werknemers gemotiveerd

Amper één Belgische werknemer op de tien is gemotiveerd. Daarenboven achten werknemers hun bedrijfleiding verantwoordelijk voor die lage score.

Meer dan 40% van de Belgische werknemers voelt zich maar gedeeltelijk of helemaal niet betrokken bij zijn job. Dat blijkt uit de Global Workforce Study van consultant Towers Perrin. In het onderzoek geven Belgische werknemers ook aan dat de bedrijfsleiding niet in staat is hen te motiveren om een positieve bijdrage te leveren. Toch willen de meeste werknemers zich inzetten voor hun job en voelen ze zich goed in een uitdagende werkomgeving waar ze hun kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Werkgevers die erin slagen hun werknemers te motiveren, genieten financiële voordelen. De studie wijst namelijk uit dat er een direct verband bestaat tussen de motivatie van personeel en de financiële resultaten van de onderneming. De bedrijfsinkomsten stijgen jaarlijks gemiddeld met 19% in ondernemingen waar werknemers de grootste inzet vertonen. Anderzijds verminderen de inkomsten jaarlijks met gemiddeld 33% bij bedrijven waarvan het personeel het minst gemotiveerd is.

De Global Workforce Study werd wereldwijd uitgevoerd bij 88.600 werknemers uit 18 landen. In België werden meer dan 1000 werknemers ondervraagd. De resultaten tonen aan dat slechts 13% van de Belgische werknemers zich inzet voor zijn job, wat betekent dat nauwelijks één werknemer op de tien bereid is meer te doen dan nodig is voor het succes van zijn of haar werkgever. Volgens de onderzoekers is er dan ook sprake van een engagement gap (engagementskloof). Er is een verschil tussen de inspanningen die medewerkers willen leveren in hun functie en de doeltreffendheid van ondernemingen om de bedrijfsprestaties aan de hand van deze inspanningen te verbeteren.

De oplossing ligt in de handen van de hogere kaderleden. Zowel in België als in de rest van de wereld wordt de motivatie van werknemers het meest gedreven door het hoger management. Toch blijft een goede relatie met de directe baas nog steeds van essentieel belang voor de Belgische werknemer (op twee na belangrijkste factor die motivatie beïnvloedt). De belangrijkste factor in België die werknemers motiveert, is de overtuiging dat hogere kaderleden instaan voor het succes op lange termijn van de onderneming. Maar minder dan de helft van de Belgische ondervraagden is van mening dat dit in hun bedrijf ook werkelijk het geval is. Slechts één op de drie werknemers denkt dat zijn directie echt geïnteresseerd is in zijn welzijn. De bedrijfsleiding scoort over het algemeen slecht op het gebied van communicatie, transparantie en bereikbaarheid.

Uit de studie blijkt verder dat de motivatie toeneemt als het bedrijf opleidingsmogelijkheden aanbiedt en er voldoende carrièremogelijkheden zijn. Maar volgens de ondervraagden voldoen hun werkgevers niet aan deze behoeften. Daarom is het van belang dat de bedrijfsleiding haar werknemers aantoont hoe individuele bijdragen kunnen leiden tot het succes van de onderneming en, belangrijker nog, welke carrièremogelijkheden de werknemers daarvoor in ruil kunnen verwachten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen