< Terug naar overzicht

Slechte verstandhouding tussen bedrijfsafdelingen

Werknemers in België en Nederland waarderen de relatie met de directe collega’s met een 7,8. Zo’n hoog cijfer wordt slechts zelden gescoord in een tevredenheidsonderzoek onder werknemers. Maar de waardering voor de samenwerking met collega’s van andere afdelingen staat hiermee in schril contrast: amper een 5,7. Zo blijkt uit de Nationale Tevredenheidsindex.

De Nationale Tevredenheidsindex is de grootste bron voor benchmarkcijfers op het gebied van de tevredenheid van werknemers in België en Nederland. Uit de jongste resultaten blijkt niet alleen dat de relatie met de directe collega’s een opvallend hoog waarderingscijfer krijgt (7,8), ook de samenwerking binnen de afdeling scoort prima met een 7,3. Dat vormt een groot contrast met de samenwerking binnen de organisatie (nauwelijks 5,7).


“Andere afdelingen zijn onbekend terrein. Die collega’s zie je minder vaak en hebben andere doelstellingen. Hierdoor komt het nog wel eens voor dat er eilanden binnen een bedrijf bestaan, zeker wanneer er afdelingen op andere locaties gevestigd zijn. Deze eilanden zijn funest voor een efficiënte bedrijfsvoering. Dit zorgt regelmatig voor onduidelijkheid. Je weet niet precies waar de andere afdeling mee bezig is en hoe de werknemers daar de zaken aanpakken. Dit zorgt dan ook weer voor irritaties tussen afdelingen. Omdat je geen zicht hebt op het werkproces op die afdelingen, heb je ook weinig begrip voor het soms (te) laat aanleveren van bestanden of materialen van de andere afdeling. Dit is slecht voor de verstandhouding”, aldus Marc Sijtstra, directeur van Effectory, naar eigen zeggen marktleider op het gebied van tevredenheidsonderzoek onder medewerkers in België en Nederland.


Sijtstra hamert op het belang van een duidelijke en goede communicatie tussen de diverse afdelingen. Helaas scoort ook dat punt niet goed met een 6,3. Commentarieert hij: “Het is verstandig de rest van de organisatie te laten weten waarmee je bezig bent, hoe je dingen doet, waarom dit zo gaat, wanneer bepaalde zaken af zijn en wat je ermee bereikt. Dat helpt niet alleen de verstandhouding tussen afdelingen, maar is ook nog eens leuk om van elkaar te weten.”


Meer informatie over de gemiddelde landelijke scores is te vinden op www.tevredenheidsindex.nl.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen