< Terug naar overzicht

Slabakt interesse voor e-learning?

Opleidingen met de grootste vraag zijn computercursussen. Dat leidt Management Information, het informatiecentrum over opleidingen, af uit de 330.000 opleidingsvragen van bedrijven en particulieren in 2004. Qua opleidingsvorm vermeldt 80% van de vragen geen voorkeur voor een bepaalde opleidingsvorm. E-learning maakt weinig indruk: slechts 3% vraagt specifiek naar deze aanpak, tegenover een piek van 25% in 2002.

Management Information registreert de aanvragen in de databanken Formbase en Traininginfo.be. Bestuurder Sabine De Leeneer is niet verrast door de populariteit van de informaticaopleidingen: “Computerbeheer vereist een grote technische kennis en de informatica is bovendien voortdurend onderhevig aan veranderingen.” Ze stelt wel een verschuiving in de vraag vast. “In de jaren 1990 waren vooral de beginnerscursussen in trek, MS Office bijvoorbeeld. Nu is er meer vraag naar opleiding voor IT-specialisten, over analyse, programmeren en netwerken.”


Naast informatica scoren ook communicatie en management hoog (22% en 20%), gevolgd door taallessen, sales- en marketingtraining, financiële cursussen, trainingen over organisatie en veiligheid en wetenschappen en technieken.


De vorm van de opleiding is van weinig belang, toch niet op het moment van de aanvraag. In 80% van de aanvragen staat geen opleidingstype vermeld. Bij de 20% die wel een voorkeur vermelden, kiest 71% voor een open cursus (waarvan een vijfde avondlessen), 26% voor een opleiding op maat van het bedrijf en 3% voor e-learning. De e-learninghype van 2002 (25%) lijkt definitief achter de rug.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen