< Terug naar overzicht

Selor laat vrouwen proeven van managementfuncties

Selor lanceert het project Top Skills, waarbij jonge vrouwelijke professionals kunnen proeven van de selectieprocedure voor managementfuncties. Men hoopt vrouwen met managementambities bewust te maken van hun competenties én de instroom van vrouwelijke kandidaten te verhogen.

Onderzoekscijfers tonen aan dat vrouwen binnen de federale overheid op een aantal domeinen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn. Dit is vooral het geval bij de managementfuncties waar de verhouding zich situeert als één op zes. De laatste jaren ziet Selor wel een stijging in het aantal vrouwelijke kandidaturen dat weerhouden wordt voor dergelijke functies. Van 16,5% in 2006 naar 25% in 2007.
Het cijfer voor 2008 is nog niet stabiel en bedraagt momenteel 21%. Hoewel dit cijfer in stijgende lijn gaat, komt de verhouding slechts neer op één op vier.
De slaagcijfers variëren naargelang van het niveau van de managementfunctie. Soms ligt het percentage hoger bij de vrouwen, soms bij de mannen. Vooral bij de hoogste managementfuncties slagen vrouwen vaker, en dit ondanks het feit dat de representatieve groep vrouwen altijd kleiner is dan de groep mannen.

Waarom zo weinig vrouwen?


Uit onderzoek en literatuur blijkt dat vrouwen vaak twijfelen om een managementfunctie op te nemen omdat ze zichzelf onderschatten of omdat ze niet genoeg zelfvertrouwen hebben. Ze denken dat ze niet zullen voldoen aan de selectiecriteria om dergelijke functies uit te voeren of schrikken er voor terug om op het voorplan te treden.
Dat een job als manager ook lange werktijden met zich meebrengt en veel verantwoordelijkheid, speelt eveneens een rol. Vaak bestaan er nog verschillen in loon, professionele doorgroei- en carrièremogelijkheden voor mannen en vrouwen. Hoewel de overheid verschillende van deze veronderstellingen kan counteren - het loon is gelijk voor mannen en vrouwen, de overheid spant zich ook in om telewerk en flexibiliteit te promoten - lijkt het voor vrouwen toch vaak moeilijk de stap te zetten om deel te nemen aan een selectieprocedure.

Top Skills


Selor wil met het project Top Skills een stap zetten in hun richting. Hier heeft de kandidate de kans om eens van dichtbij te zien hoe een dergelijke selectie verloopt. De kandidates worden gescreend op vijf managementcompetenties, ze bereiden een case voor en leggen deze daarna voor aan een jury. De jury interviewt deze kandidaten op een gelijkaardige manier als bij de managementinterviews. Met dit verschil dat hier maar vijf managementcompetenties getest worden in plaats van 12 en dat de selectiecommissie niet uit zes leden bestaat.
Na de proef krijgt de kandidate leerrijke feedback krijgt over haar sterke punten en haar te ontwikkelen competenties. Dit competentiebilan geeft de kandidate een beeld van hoever ze staat om een managementfunctie uit te oefenen en kan haar over de streep trekken om aan een volgende selectie deel te nemen.

Voor wie?


De deelnemingsvoorwaarden benaderen de reële deelnemingsvoorwaarden gangbaar bij een managementselectie. De kandidates zijn ten minste 30 jaar, hebben een masterdiploma en al enkele jaren professionele ervaring (zes jaar in management of tien jaar in een bepaald domein).
Om de selectieproef zo goed mogelijk voor te bereiden, vraagt Selor de kandidates ook hen het standaard-cv terug te bezorgen. Afhankelijk van het aantal geïnteresseerden vernauwt of versoepelt Selor deze deelnemingsvoorwaarden.

Inschrijven kan op deze pagina zolang er plaatsen beschikbaar zijn.

Bron: persbericht Selor

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen