< Terug naar overzicht

Sectoren zorgen voor verrassend veel vorming

Tijdens een vergadering van de Groep van Tien (de belangrijkste vertegenwoordigers van de sociale partners) en federaal minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) werden de vormingsinitiatieven van de bedrijfssectoren belicht. Die sectoren bieden heel wat meer vorming aan dan de sociale partners verwachtten.

De bedrijfssectoren besteden gemiddeld 0,3% van hun loonkosten aan allerhande concepten van vorming. Het gaat onder meer om vormingsinitiatieven voor risicowerklozen, het opstellen van vormingstrajecten, loopbaanbegeleiding, vorming voor 45-plussers en stages (voor leerlingen, maar evengoed voor leerkrachten). De samenwerking tussen bedrijfsleven en het onderwijs blijkt ook veel meer te behelzen dan de stages. Denk maar aan allerhande stelsels van werkend leren en deeltijds leren/deeltijds werken.


Die lange waslijst aan initiatieven, waarvan hier slechts een fractie aangestipt wordt, verraste ook de Groep van Tien, waarin we de voornaamste vertegenwoordigers van de sociale partners terugvinden. De tien tenoren kwamen samen met federaal minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) om de uitvoering na te gaan van het opleidingsluik van de Werkgelegenheidsconferentie. Deze keer werd de vergadering niet afgesloten met een litanie over gemiste kansen en niet nagekomen afspraken, maar was er zelfs wat verbazing over zoveel maatregelen en vooral zoveel actie.


Dit jaar nog zullen de sectoren met hun vorming in totaal meer dan 300.000 werknemers, werkzoekenden en leerlingen bereiken. De overgrote meerderheid daarvan (ongeveer 255.000) zijn werknemers uit de betrokken bedrijven. Zij genieten gemiddeld 19 vormingsuren. Maar ook de andere groepen kunnen niet verwaarloosd worden. Ongeveer 11.000 werkzoekenden krijgen zelfs gemiddeld 380 uur vorming. Voor zowat 32.000 jongeren is er een stage in de bedrijven. Ten minste 6000 jongeren zijn aan de slag in de bedrijven in een stelsel van werkend leren.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen