< Terug naar overzicht

Schoolverlaters: afstuderen blijft lonen

‘Werkzoekende schoolverlaters in Vlaanderen’ is de jaarlijks terugkerende studie van de VDAB waarin pas afgestudeerden een jaar lang gevolgd worden in hun zoektocht naar een eerste job. De VDAB publiceerde onlangs de resultaten, wij zetten de belangrijkste conclusie op een rijtje.

In totaal beëindigden 78.796 jongeren in 2004 hun studies, waarvan er 12.046 na één jaar nog geen werk hadden gevonden. Uit het onderzoek blijkt dat het aandeel van de laaggeschoolden in de totale groep schoolverlaters licht stijgt. De groep laaggeschoolden die na één jaar nog werk zoekt is echter wel gevoelig vergroot (van 26,7% naar 30,6%). De betere prestatie van de laaggeschoolden in de vorige studie krijgt dus geen positief vervolg.

Ook het aandeel van de middengeschoolde werkzoekenden ligt één jaar na het verlaten van de school hoger dan hun aandeel bij het verlaten van de school. De middengeschoolden presteren zo minder goed dan in de vorige editie.

Het aandeel hooggeschoolde schoolverlaters is licht afgenomen in vergelijking met vorig jaar (40,8% t.o.v. 41,7%) maar één jaar na het verlaten van de school bedraagt hun aandeel in de populatie werkloze schoolverlaters nog slechts 23%. De conclusie luidt dus: hoe hoger de scholingsgraad, hoe kleiner de kans om als schoolverlater werkloos te blijven.

Het is nog steeds zo dat het aandeel van de vrouwen in het aantal schoolverlaters toeneemt met het scholingsniveau. In de groep van de hooggeschoolden blijft het evenwicht tussen mannen en vrouwen danig verstoord in het voordeel van deze laatsten. Ongeveer twee op drie schoolverlaters zonder enig getuigschrift of diploma zijn dan weer mannen.

Enerzijds neemt het aantal schoolverlaters dat zonder enige vorm van kwalificatie op de arbeidsmarkt terechtkomt af, anderzijds neemt het aantal schoolverlaters dat zijn secundaire studies niet voltooit toe. Nochtans hebben jongeren met een diploma secundair onderwijs nog steeds goede vooruitzichten. Vooral het technisch en beroepsonderwijs blijven goed presteren. Hogergeschoolden blijven het best gewapend. Door hun vaak brede kennis zijn zij ook op meer terreinen inzetbaar. Wie verder studeert of minstens een diploma behaalt maakt de beste kans op een duurzame job.

Lees meer over

1 reactie

  • Op 23 december 2014 om 16u43, zei Eric Defoort:

    Hello manneke, hoe gaat het met je??? Ik ben wel fier op wat je bereikt hebt. Hopelijk zien we elkaar nog eens. groetjes

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen