< Terug naar overzicht

Scheepvaartpolitie voert actie op 16 december, HR Square-seminarie uitgesteld

Op dinsdag 16 december, de dag dat HR Square in de haven van Antwerpen een seminarie had gepland over HRM en veiligheid, voert de scheepvaartpolitie actie. De vakbonden roepen een gebrek aan werkingsmiddelen in als motivatie voor hun acties, waardoor de controles op waterwegen zouden wegvallen en de veiligheid in het gedrang zou komen. Meteen moet het seminarie ‘Een veilige haven’ verplaatst worden (link met programma).

De federale politie moet in 2009 vier procent bezuinigen en de scheepvaartpolitie ontsnapt niet aan de besparingen. De vakbonden vrezen dat de reeds afgeslankte diensten zwaar getroffen zullen worden. Er zouden nu al ongeveer tweehonderd agenten minder in dienst zijn dan voorzien in het kader. Voorts is het budget om weekenddiensten te betalen al opgebruikt. Volgens de bonden zouden door het ontoereikende budget straks de controles op waterwegen en op zee wegvallen, waardoor niet alleen de veiligheid van de burger in het gedrang komt, maar ook die van de schippers op de binnenwateren en langs de kustlijn.

Daarom kondigen ze acties in de havens aan op dinsdag 16 december. Vorige week bevestigde Jos Stragier (ACV Openbare Diensten) namens het vakbondsfront, waarvan ook de ACOD en de VSOA deel uitmaken, de plannen voor een waarschuwingsactie. Volgens Stragier hopen de vakbonden daarna opnieuw met de overheid rond de tafel te zitten. "Indien de overheid niet bereid is tot een gesprek en definitieve oplossingen, zullen we de staking voortzetten", waarschuwt Stragier.
De scheepvaartpolitie is actief in Antwerpen, Zeebrugge, Gent, Oostende en Luik. Waar en hoe er precies actie wordt gevoerd, wou Stragier vorige week nog niet kwijt. De Gazet van Antwerpen weet wel al dat de sluizen in de Antwerpse haven tijdelijk geblokkeerd worden, wat tot lange wachttijden kan leiden om de haven in en uit te varen. Het Havenbedrijf betreurt dit en rekent op een oplossing. Burgemeester Janssens is bereid een vakbondsdelegatie te ontvangen.

In die context is het onmogelijk te garanderen dat op 16 december het HR Square-seminarie over veiligheid (in en met bezoek aan de haven) vlot kan verlopen. Daarom wordt dit evenement uitgesteld tot donderdag 5 maart 2009. Het programma en de sprekers blijven ongewijzigd. Wij houden u op de hoogte.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen