< Terug naar overzicht

"Schaf maaltijdcheques af!"

“Schaf de maaltijdcheques af en schrap in één beweging alle andere voordelen die zijn ingevoerd om de loonlasten te drukken. Vervang die zaken door een lineaire lastenverlaging voor iedereen”, stelt Marc De Vos, directeur van de denktank Itinera, voor.

Vorige week raakte bekend dat er bij bpost de voorbije maanden voor 80.000 euro aan maaltijdcheques spoorloos zijn verdwenen. Itinera-directeur Marc De Vos ergert zich blauw aan de hele maaltijdcheque-saga en neemt het hele systeem van de maaltijdcheques op de korrel. “Waarom mensen niet gewoon meer betalen? Omdat gewoon loon zwaar belast wordt en maaltijdcheques niet”, luidt de redenering.

Die redenering is volgens De Vos symbolisch voor de wirwar aan fiscale voordelen in ons land. Hij spreekt van een ‘cheque-industrie’. Bedrijven en overheidsdiensten proberen via een resem (fiscale) voordelen de loonlasten te drukken.

“Het scenario is altijd hetzelfde. Iedereen die het kan, doet het om de kosten te drukken. Daarop teert dan een hele coterie aan adviseurs, sociaal secretariaten, leveranciers en controleurs”, aldus De Vos.

“Ik heb een voorstel. Schaf die hele santenboetiek af. De enige reden waarom ze werd ingevoerd, is om de loonlasten selectief te drukken. Doe dat lineair voor iedereen. Ga na wat het budget is dat nu naar al die uitzonderingen gaat en voer in één regel dezelfde lastenverlaging in, maar dan algemeen. Weg complexiteit, weg administratie, weg misbruik, weg criminaliteit. Het varkentje is gewassen. Bye-bye chequeland”, aldus De Vos.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen