< Terug naar overzicht

Sarcasme bevordert creativiteit

Een woedeaanval van leidinggevenden doet werknemers harder maar niet slimmer werken. Een sarcastische opmerking daarentegen stimuleert creatief handelen.

Dat blijkt uit onderzoek door dr. Ella Miron-spektor van de Israëlische Bar-Ilan Universiteit. 375 studenten werd gevraagd om zich in te beelden dat zij een dienstverlener waren die een woedeaanval over zich heen kregen.

Degenen die geconfronteerd werden met openlijke woede, presteerden daarna beter bij het uitvoeren van beperkte taken waarvoor analytische vaardigheden nodig waren. Maar ze deden het slechter in taken waarvoor zij zelf een creatieve oplossing moesten bedenken.

Werd de woede echter geuit in de vorm van sarcastische opmerkingen, dan werden de deelnemers juist gestimuleerd om buiten de gebaande paden te zoeken naar oplossingen.

Volgens de onderzoekers is woede bedreigend en zorgt dat ervoor dat werknemers een preventief verdedigingsmechanisme hanteren door zich helemaal te concentreren op de voor de hand liggende taak.

De humor in sarcasme zou die dreiging minder maken. Bovendien dwingt sarcasme de hersenen tot complex nadenken, omdat de boodschap wordt verpakt in een paradox.

Bron: PW Intermediair

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen