< Terug naar overzicht

Sanitairfabriek Sphinx: staking afgelopen, directie dreigt vakbonden aan te pakken

Gisteren kwam er een einde aan de staking bij de sanitairproducent Sphinx in Maastricht, waar ook veel Belgen werken. De werknemers keurden een ontwerpakkoord tussen vakbonden en directie goed. Maar de directie wil de bonden doen opdraaien voor de schade van de staking.

De staking bij de dochter van de Duits-Finse groep Sanitec duurde zes dagen en was gericht tegen de ontslagmodaliteiten bij de sluiting van een verlieslatende afdeling. De sluiting kost 90 banen, maar in de verkoop en logistiek gaan nog eens 25 jobs verloren. In totaal werken er bij Sphinx 650 personen, waaronder 150 Belgen. In de oorspronkelijke plannen van de werkgever zouden de ontslagen Belgen ouder dan 55 jaar benadeeld worden en dat was een van de motieven voor de actie die door Nederlandse en Belgische vakbonden samen gesteund werd.
Na bemiddeling van de burgemeester kwam er dus een overeenkomst uit de bus, maar of deze de gemoederen tot rust zal brengen, valt nog te bekijken. De directie rekende immers voor dat de staking haar meer dan 1 miljoen euro kostte (205.000 euro per dag). Die schade wil ze verhalen op de vakbonden. Daardoor speelt ze met vuur.
Overigens moet de vestiging in Maastricht verhuizen. Sphinx zegt dat het bedrijf zeker in de grensstad blijft en dat delocalisatie naar Oost-Europa niet overwogen wordt.
Moederbedrijf Sanitec sluit eind dit jaar ook de Belgische fabriek nabij Menen. Daar verliezen 200 werknemers hun baan. Er wordt onderhandeld over een zogenaamd sociaal plan.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen