< Terug naar overzicht

Salarisstijging is niet meer voor oudere werknemer

De loonsverhogingen van bedienden en kaderleden zijn de jongste drie jaar van 6% tot 3,12% gedaald. Vooral oudere werknemers tekenen voor deze terugval. Hun re?el salaris gaat er nauwelijks op vooruit. Ook vrouwen zijn in het nadeel.

De cijfers zijn afgeleid uit de beloningsdatabank van SD Worx, waarin 81.195 individuele waarnemingen zijn opgenomen. Het sociaal secretariaat concludeert dat er na aftrek van index- en CAO-verhogingen nog maar weinig - ongeveer 1% - van de salarisgroei overblijft. De bedrijven hebben er blijkbaar voor gekozen de geringe middelen niet gelijk over alle personeelsleden te verdelen, toch zeker niet procentueel. Waar medewerkers tot 35 jaar op een gemiddelde verhoging van 4,06% kunnen rekenen, moeten 50-plussers het stellen met index- en cao-verhogingen en enkele extra eurocenten, aldus SD Worx. Bovendien belanden de salarisverhogingen vooral in het mandje van de mannelijke werknemers.

Arbeidskaart vervalt voor buitenlandse managers

Managers van buiten de EU die voor een internationaal bedrijf in België werken, hebben vanaf 2006 geen arbeidskaart of arbeidsvergunning meer nodig. Een half jaar later vervalt de voorwaarde ook voor buitenlandse onderzoekers en experts, die bijvoorbeeld een audit uitvoeren of een congres bijwonen.

Tegelijk zal de Belgische regering voor buitenlandse zelfstandigen die zich in België willen vestigen de procedure om een beroepskaart te verkrijgen sterk vereenvoudigen. “Door de papiermolen voor talentvolle buitenlanders terug te dringen, stimuleren we onze economie. Dat bleek sterk tijdens onze regeringsreis naar Azië. We kregen meermaals de vraag om de procedures te versnellen”, zegt staatssecretaris van Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (VLD). Om misbruik tegen te gaan, zijn er wel voorwaarden ingebouwd waaraan die onderzoekers of managers moeten voldoen.

“De onderzoekers moeten minstens 32.000 euro bruto per jaar verdienen en bij een van de 1661 erkende bedrijfsonderzoekcentra of 77 officiële wetenschappelijke instellingen aan de slag gaan. Het staat bedrijven wel vrij zich aan die lijst van erkende onderzoekscentra toe te voegen”, legt Van Quickenborne uit. De managers moeten een loonstrookje van 42.000 euro bruto voorleggen en voor een erkend internationaal bedrijf werken. “Het gaat vooral om Belgische exportgerichte ondernemingen en om de coördinatiecentra van multinationals”, zegt de staatssecretaris. “Voor de erkenning baseren we ons op de bestaande lijst van de coördinatiecentra, die nu nog van een uitdovend gunstig fiscaal regime genieten.”

Buitenlandse zelfstandigen kunnen binnenkort terecht bij hetzelfde uniek loket (het ondernemingsloket) als hun EU-collega's. Zo wordt hun aanvraag voor een beroepskaart een stuk eenvoudiger. Volgens Christophe Vasseur, expat-manager bij de Belgische staalgroep Bekaert, betekent de geplande vereenvoudiging een hele vooruitgang voor bedrijven: “Zo spelen we veel korter op de bal als we goede mensen naar België willen halen. Dit kan ons minimaal drie tot vier weken tijdswinst opleveren per persoon.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen