< Terug naar overzicht

Salarissen CEO’s van Belgische beursgenoteerde bedrijven zijn verkleind

Nieuw onderzoek van Xavier Baeten van de Vlerick Leuven Gent Management School brengt aan het licht dat de CEO's van Belgische beursgenoteerde bedrijven heel wat minder binnenrijven dan hun collega's in de buurlanden. Bovendien is hun salaris gezakt tussen 2007 en 2010.

De CEO van een Belgisch beursgenoteerd bedrijf heeft een vast salaris van 907.000 euro in de grootste ondernemingen en 430.000 euro in de kleinere en middelgrote ondernemingen. Althans, dat is de mediaan, het middelste loon. In vergelijking met zijn collega’s in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië lijkt dat billijk. De Belgische topper loopt niet voorop, maar komt er ook niet ver achteraan.

Als de bonussen, aandelen en aandelenopties erbij geteld worden, zakt het salaris van de CEO in België echter ver onder dat van zijn evenknieën in de buurlanden. Een CEO in Groot-Brittannië strijkt zelfs vlot het dubbele op.

Dat blijkt uit een onderzoek van Xavier Baeten van de Vlerick Leuven Gent Management School (spreker op de jongste HR Square Conference over beloning en motivatie). Hij wijst erop dat vooral het variabele gedeelte in België achterop blijft in vergelijking met de buurlanden. Bovendien zijn aandelenopties, bijvoorbeeld, hier meestal louter gebonden aan de tijd. Er zit dus wel een tijdslot op om ze te kunnen incasseren, maar ze hangen niet af van de prestaties van het bedrijf. Die koppeling aan prestaties is juist zeer normaal bij de buren.

Het onderzoek dat liep tussen 2007 en 2010 brengt nog een opvallende trend aan het licht: over het algemeen zijn de salarissen van de CEO’s tussen 2007 en 2010 gedaald in België. Baeten merkt dan ook op dat we niet te vlug moeten schreeuwen dat er een probleem met topsalarissen en bonussen is in België.

Die verloning is trouwens ook nergens sterker gereguleerd dan in België. Ondertussen hebben enkele partijen nog meer wetsvoorstellen ingediend om de topsalarissen te reguleren. Baeten plaatst daar vraagtekens bij.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen