< Terug naar overzicht

Ruim 4 miljoen banen verloren in EU

Het aantal arbeidsplaatsen in de EU is sinds het begin van de crisis met meer dan 4 miljoen gekrompen. Daarmee is de gehele groei sinds 2000 tenietgedaan, zo blijkt uit het verslag 'Werkgelegenheid' dat de Europese Commissie deze week presenteerde.

Mannen, jongeren, laaggeschoolden en werknemers met een tijdelijk contract hebben het meest te lijden van de dalende werkgelegenheid.
'Het aantal verdwenen banen is nog enigszins getemperd door de inzet van arbeidstijdverkorting en andere maatregelen. Maar deze kortetermijnmaatregelen zijn op zichzelf niet voldoende om met succes uit de crisis te komen', aldus het rapport.

Zeer dynamisch


Volgens de Commissie zijn de Europese arbeidsmarkten de laatste jaren zeer dynamisch gebleken: elk jaar verandert ongeveer 22 procent van de Europese werknemers van baan.
Het aantal langdurig werklozen is sinds de jaren negentig gedaald, maar blijft een ernstig probleem. De laatste jaren duurde bijna 45 procent van de gevallen van werkloosheid meer dan een jaar, tegenover slechts 10 procent in de VS.

CO2-uitstoot


De EU verwacht de komende tijd een sterke verandering van de werkgelegenheid, door de overgang naar een economie met minder CO2-uitstooot. Sommige banen verdwijnen, andere ontstaan. Het aantal arbeidsplaatsen zal daardoor netto niet veel toenemen.

Bron: ANP, Gids Online

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen