< Terug naar overzicht

Rooskleurige economische prognoses voor Europa

Volgens de Europese Commissie zal de economie van de eurozone dit jaar met 2,5% groeien. Eerdere prognoses lagen opmerkelijk lager, maar door de toegenomen binnenlandse vraag zal de economie in een hogere versnelling gestuurd worden, aldus Joaquin Almunia, Europees Commissielid voor Economische Zaken.

De nieuwe voorspellingen hebben betrekking op de groei en de inflatie voor 2006 in de EU en de eurozone. De groei zou dit jaar uitkomen op 2,5% voor de eurozone en op 2,7% voor de EU als geheel. Dat is ongeveer 0,4 procentpunt meer dan wat de Commissie drie maanden geleden voorspelde. Worden deze prognoses daadwerkelijk gehaald, dan zou dit betekenen dat het Europese bruto binnenlands product dit jaar het snelst zou groeien in zes jaar. Het is immers geleden van de hoogconjunctuur in 2000 dat een dergelijk groeiritme voorkwam.
De economische groei heeft positieve gevolgen voor de werkgelegenheid. Een jaar geleden lag de werkloosheidsgraad rond de 8,6% van de beroepsbevolking in de Europese Unie en de eurozone. De actuele werkloosheidsgraad ligt respectievelijk rond 8 en 7,8%.
De snellere groei dit jaar veroorzaakt echter ook een hogere inflatie. Als gevolg van de stijgende olieprijzen verwacht de Commissie nu een inflatie rond 2,3%.
Deze cijfers worden bevestigd in een uitgelekte ontwerptekst van de World Economic Outlook van het Internationaal Muntfonds (IMF). Rekening houdend met de positieve evolutie, onder de vorm van hogere groeiverwachtingen, waarschuwt het IMF ook voor een groeivertraging volgend jaar. De factoren die roet in het eten zouden kunnen gooien zijn de olieprijs, het afkoelen van de Amerikaanse vastgoedmarkt en het vastlopen van de onderhandelingen over een globaal vrijhandelsakkoord.
Commisielid Almunia adviseert de EU-lidstaten gebruik te maken van het gunstig economisch klimaat om de begrotingen op orde te krijgen en in een veiligheidsmarge te voorzien

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen