< Terug naar overzicht

Rookverbod op werk levert gezondheidswinst op

Sinds de invoering van het rookverbod op de werkvloer in 2006 zijn er in Vlaanderen jaarlijks ruim 400 of 10 procent minder doden door een hartinfarct.

De Universiteit Hasselt becijferde in opdracht van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) voor het eerst de gezondheidswinst van het rookverbod op het werk.

De rookvrije wetgeving werd in België in verschillende fasen doorgevoerd. Na de invoering van het rookverbod in openbare ruimtes en op de werkplek in januari 2006, is er in Vlaanderen een significante daling van het aantal sterfgevallen door een hartinfarct.

In 2006 werden dankzij de invoering van het rookverbod al meteen 355 sterfgevallen door een hartinfarct vermeden, wat neerkomt op een daling van bijna 9 procent. Bij mensen van 60 jaar en ouder daalt het aantal overlijdens in vergelijking met december 2005 met gemiddeld 8 procent.

Bij de bevolkingsgroep jonger dan 60 jaar is er een daling met gemiddeld 15,5 procent. Bij vrouwen onder de 60 loopt dit zelfs op tot 34,8 procent. Dit hogere cijfer bij jongere bevolkingsgroepen vloeit voort uit het feit dat een rookverbod op de werkvloer vooral de jongere, werkende bevolking ten goede komt en aanzet om te stoppen met roken.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen