< Terug naar overzicht

Reorganisaties kunnen ook positieve effecten hebben

Als een reorganisatie leidt tot werkverbetering, neemt het welzijn van de medewerkers toe. HR-verantwoordelijken vervullen hierbij een cruciale rol.

Het tweejarige Europese onderzoeksproject ‘PSYRES’, dat het Nederlandse TNO samen met onderzoeksinstituten uit Finland, Denemarken en Polen uitvoerde, toont aan dat reorganisaties negatieve invloed hebben op werknemers door verhoogde werkdruk, meer baanonzekerheid en negatieve sfeer op de werkvloer.

Maar er is ook hoop: volgens de onderzoekers kunnen deskundigen, zoals HR-specialisten, veel doen om een reorganisatie soepel te laten verlopen.

Volgens de onderzoekers zijn voor het welzijn van de medewerkers een goede gezondheid bij de start van een reorganisatie, een brede inzetbaarheid, en vertrouwen in eigen kunnen en vaardigheden bepalend voor een soepel verloop.

De reorganiserende onderneming moet op haar beurt helder en frequent communiceren, ruimte bieden voor participatie en steunend zijn. Daarmee bewerkstelligt de onderneming meer begrip voor de veranderingen en leren zij er beter mee om te gaan. Het scheppen van vertrouwen in de medewerkers spelen daarbij een cruciale rol.

Bron: HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen